Societat 30/09/2019

Barcelona demanarà un recàrrec local de fins a 4 euros per dia en la taxa turística

El govern municipal i Junts per Catalunya donen suport a la proposta d'ERC al ple

Maria Ortega
4 min
Membres de la FAVB reparteixen fulletons en contra la massificació turística davant de la Sagrada Família

BarcelonaQue tothom que faci nit a Barcelona o visiti la ciutat des d'un creuer pagui un impost extra a la taxa turística que pugui arribar a ser de quatre euros per dia en temporada alta i a les zones més pressionades. És la proposta que va presentar la setmana passada ERC i que avui ha rebut la llum verda del ple. El govern municipal, format per Barcelona en Comú i el PSC, i Junts per Catalunya i han donat suport i la ciutat instarà el Govern, que és de qui depèn la taxa turística, a autoritzar el recàrrec municipal. L'última paraula la té el Parlament. Aquest dilluns abans del ple les quatre forces -totes havien defensat un recàrrec d'aquest tipus durant la campanya electoral- han donat els detalls de l'entesa.

Segons va avançar ERC en el moment de presentar la iniciativa, un dels punts que estava en debat era el destí del recàrrec, que els republicans preveien dedicar a combatre l'oferta turística il·legal i a fer inversions als barris amb més pressió, però que, fruit de la negociació, podia sumar un tercer destí. El tercer supòsit serà la creació de nous continguts per descentralitzar el turisme en la línia de l'estratègia que va defensar el govern municipal al presentar les xifres rècord de pernoctacions que s'ha donat aquest 2019 a la ciutat. En total, la taxa, si s'aplica com es va presentar, pot comportar per a les arques municipals la recaptació de 100 milions anuals, una quantitat força més alta del que suposaria que la ciutat es quedés el 100% -i ni el 50%, com ara- de la taxa turística, que és una de les reivindicacions que fa anys que fa. Actualment la ciutat rep uns 15 milions provinents de la taxa i ara serà el ple el que decidirà com es concreta el recàrrec, si el Parlament l'aprova, i en quant es materialitza l'augment de recaptació. Tot i que el màxim apuntat per ERC és de 100 milions anuals -calculant una mitjana de 3 euros de recàrrec per persona i dia-, que se sumarien als 15 provinents de la taxa, fonts d'altres grups en negociació situen el topall en uns 30 milions anuals, que, sumats als 15 de la taxa, suposarien una injecció de 45 milions per a la ciutat. El regidor de Turisme, Xavier Marcé, però, ha demanat no entrar en el joc de les xifres i esperar que la mesura estigui concretada.

Els creueristes, que ara paguen 0,65 euros per dia, podrien passar a pagar, si s'aplica el recàrrec i se'ls aplica el topall màxim, 4,65 euros per dia. I els turistes, que ja paguen el màxim de la taxa (2,25 euros) podrien arribar a pagar-ne 6,25 per nit.

L'acord per al recapte d'aquestes quatre forces és el primer pas en les negociacions -de moment, informals- que estan mantenint per poder aprovar les ordenances fiscals i els pressupostos. Unes negociacions que avancen, en paral·lel, a les converses per aprovar els pressupostos de la Generalitat. El ple del mes que ve ha d'aprovar inicialment la fiscalitat municipal i, de moment, els grups asseguren que la música del que proposa el govern -amb propostes com la progressivitat o fer que pagui més qui més contamina- els sona bé.

Si tot arriba a bon port, serien els primers pressupostos que l'alcaldessa Ada Colau aconsegueix aprovar per la via negociada en cinc anys i després de dues pròrrogues i dues qüestions de confiança. En campanya electoral, la mateixa alcaldessa va plantejar la idea del recàrrec a la taxa turística que els comuns preveien destinar a abaratir el transport públic per als barcelonins. I Junts per Catalunya, per mitjà d'Elsa Artadi, també va apostar per un recàrrec barceloní. Avui les quatre forces s'han posat d'acord i Aratdi ha celebrat que això pugui servir per acabar amb el debat sobre el percentatge de la recaptació de la taxa que s'ha de quedar Barcelona i funcionar amb dos trams, un gestionat per la Generalitat i l'altre pel consistori. Els grups confien que tot pugui estar en funcionament el 2020.

En nom del govern municipal, el regidor de Presidència, Jordi Martí, ha celebrat l'entesa i ha desitjat, amb vistes a les següents negociacions, que sigui "l'inici d'una llarga amistat". Ho ha definit com el "primer pas" per començar la negociació amb el Govern, però fer-ho, de la mà, dels grups municipals d'ERC i Junts per Catalunya, que són els partits que conformen el Govern. El republicà Miquel Puig ha remarcat que el seu grup no vol ni més menys turistes, però que els que hi ha "contribueixin més"

La idea del recàrrec a la taxa turística ja ha generat malestar en el sector dels apartaments turístics. Apartur, la patronal del sector, ja ha deixat clar en un comunicat que s'hi oposa de manera frontal. Considera que la pujada no ajudarà a detectar pisos il·legals, sinó al contrari. També el Gremi d'Hotels va fer sentir el seu descontent amb la proposta, que veu com un greuge als allotjaments turístics. En nom del govern, el regidor Xavier Marcé ha remarcat que ara començarà la feina per involucrar els operadors turístics en la mesura. I altres portaveus, com Elsa Artadi, han remarcat que quan es va implantar la taxa també hi va haver oposició del sector però que, en canvi, el nombre de visitants que rep la ciutat no ha anat a la baixa.

stats