Societat 26/09/2019

ERC proposa un recàrrec a la taxa turística a Barcelona

Colau ja ha començat els contactes per aprovar els primers pressupostos per la via ordinària

Maria Ortega
2 min
REVÉS ECONÒMIC 
 Barcelona és entre el tercer i el quart mercat mundial d’Airbnb, depenent de l’època de l’any. Gran part de l’oferta és a Ciutat Vella.

BarcelonaEl govern d'Ada Colau vol que el primer any del seu segon mandat –aquest, de la mà del PSC– tingui, a diferència del que va passar els quatre primers anys, uns pressupostos aprovats per la via negociada amb els grups i no, com fins ara, per qüestions de confiança o pròrrogues. I, de moment, possibles socis com Junts per Catalunya i ERC ja li han estès la mà per parlar d'ordenances fiscals i pressupostos i, fins i tot, en paraules de la regidora de JXCat Elsa Artadi, han dit que la primera música de les ordenances els sona bé. Una de les propostes que han plantejat des d'ERC, i que portaran a votació en el ple de dilluns –al marge del conjunt d'ordenances fiscals– és un recàrrec a la taxa turística que recapti directament el consistori. Una eina que serviria per "modular la pressió turística a la ciutat", que, com celebrava ahir el govern municipal per mitjà del socialista Xavier Marcé, està vivint un 2019 de rècord, amb 8,1 milions de turistes fins a l'agost comptant només els que s'allotgen en hotels i apartaments.

El "recàrrec barceloní" que ha plantejat ERC oscil·laria entre els 0 i els 4 euros en funció del barri i de l'època de l'any en què es visiti Barcelona. Es pagaria tant per pernoctació com per desembarcament de creuer –els creueristes que passen menys de 12 hores a la ciutat paguen ara 0,65 cèntims i podrien tenir un recàrrec de fins a 4 euros–. Segons els càlculs del regidor republicà i economista Miquel Puig, permetria a la ciutat ingressar 100 milions extres cada any, una quantitat que plantegen destinar a fer front a l'oferta d'allotjaments il·legals, a fer millores als barris més pressionats pel turisme i a algun altre destí que ara estan negociant amb la resta de grups i amb el mateix govern municipal per poder aprovar aquest recàrrec en el ple de dilluns.

El recàrrec, de fet, també s'ha de plantejar al Govern, que és qui va aprovar i qui gestiona l'impost turístic. De fet, una de les reivindicacions de la ciutat de Barcelona és, des de fa anys, ampliar el percentatge de la taxa que ara retorna a la ciutat, el 50%. Puig ha remarcat que amb aquesta mesura Barcelona passarà a ingressar fins i tot més que si es quedés el 100% de la taxa. Seria el mateix Ajuntament qui, en funció de la zona i del mes, determinaria si cada turista o creuerista ha de pagar un recàrrec més o menys alt. El màxim serà de 4 euros, que se sumaran a la quantitat que ja fixa la taxa.

Els republicans, que han admès que ja han mantingut contactes informals amb el govern per parlar d'aspectes com les ordenances fiscals, han lamentat, però, que encara no hi hagi hagut una trobada amb propostes concretes i papers. De moment, la primera prova de foc de les negociacions es viurà en el ple de dilluns, quan els grups s'hauran de posicionar sobre el recàrrec turístic.

stats