02/06/2023

La incertesa econòmica no atura la creació d'ocupació

2 min
Cambrera servint en una terrassa

BarcelonaEs pot discutir molt sobre la situació de l'economia, però hi ha dades que són incontestables: mai en la història a Catalunya i a Espanya hi havia hagut tanta gent treballant. En el cas de Catalunya hi ha ara mateix 3,71 milions d'afiliats a la Seguretat Social, una xifra mai assolida, i 336.103 persones apuntades a les llistes de l'atur, de les quals només 20.000 són menors de 25 anys, un altre rècord positiu pel que fa a l'atur juvenil. Per trobar una xifra més baixa d'aturats ens hem de remuntar al maig del 2008, quan n'hi havia 305.247, però amb una Catalunya amb menys població que l'actual. En el global d'Espanya la xifra d'ocupats s'acosta als 21 milions (ara n'hi ha 20,8), i la previsió és arribar-hi el mes que ve o l'altre aprofitant que ens trobem a les portes de la temporada d'estiu.

És remarcable, doncs, que malgrat la incertesa econòmica mundial provocada pel conflicte a Ucraïna, el mercat laboral està tenint un bon comportament i no s'està produint l'apocalipsi que alguns, com ara el senyor Alberto Núñez Feijóo, van preveure ara fa un any. Tot i això, és cert que el motor de la creació de llocs de treball continua sent el sector turístic, associat a la precarietat i els sous baixos, i que la pujada de la inflació fa que els treballadors perdin poder adquisitiu. Aquesta podria ser la clau, a més del desgast provocat pels conflictes interns a dins del govern de coalició, que explicaria l'onada blava que es va produir diumenge passat a tot Espanya.

En tot cas, el Cercle d'Economia ja va avisar en la seva nota que la renda per càpita catalana i l'espanyola estaven estancades des de principi de segle i que això havia produït un "empobriment" respecte a Europa. Les dades de l'atur demostren que el problema no és ara mateix la creació de llocs de treball, sinó la seva qualitat i les retribucions associades. No es pot continuar competint amb el món a base de sous baixos. Les polítiques econòmiques han d'anar dirigides a augmentar la competitivitat i a crear sectors amb alt valor afegit. Notícies com l'aposta de la Generalitat per impulsar un projecte de creació d'una fàbrica de microxips a Catalunya finançada amb els fons Next Generation van en la bona direcció, però s'ha de fer més, sobretot en l'àmbit de la formació de la força de treball. Els fons europeus han de ser la palanca per aconseguir el tantes vegades anunciat canvi de model econòmic i que mai s'acaba de produir, entre altres coses perquè la inèrcia és molt poderosa i el sector turístic està altre cop, després de la pandèmia, en xifres rècord. Mentrestant, però, cada any milers d'enginyers i metges formats aquí emigren a altres països buscant sous millors.

L'altre gran repte és el de fer casar els aturats amb les necessitats de les empreses. Malgrat el bon ritme de creació d'ocupació, des d'un punt de vista europeu és incomprensible que a Catalunya hi hagi encara un 10% d'atur, molt per sobre de la majoria de països veïns. El circuit per treure les persones de les llistes de l'atur, prèvia formació, ha de ser molt més àgil i ràpid. I cal aprofitar el vent de cua actual per accelerar les reformes.

stats