23/09/2022

Menys fum, més salut

2 min
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon.

BarcelonaL'anunci del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en el sentit que el Govern prohibirà fumar en llocs sensibles com les entrades de les escoles, les terrasses dels bars i les parades dels autobusos és un pas necessari per continuar foragitant el fum del tabac dels espais públics on hi ha altra gent. Argimon considera que tant dins del Govern com a la societat hi ha un fort consens per anar avançant en aquesta direcció, bàsicament per motius de salut però també de bona educació. A més, es tracta de mesures que ja estan en funcionament en altres territoris com el País Valencià i les Balears, i que el govern espanyol tenia previst aprovar abans de la pandèmia. De fet, durant la pandèmia ja es va prohibir fumar a les terrasses quan no es podia garantir la distància de seguretat.

La decisió ha provocat la reacció irada del Gremi de Restauració, que com ja va passar el 2010 amb les primeres lleis antitabac, sempre s'oposa a qualsevol mesura d'aquest tipus amb l'argument que els farà baixar la recaptació. Però no hi ha cap motiu per pensar que això serà així. De fet, ja es va dir el mateix el 2010. És més, avui dia un fumador en una terrassa pot estar molestant la resta de clients i fins i tot forçar-los a marxar. Amb la prohibició, aquest problema desapareixerà i s'acontentarà els clients no fumadors, que són la immensa majoria (més del 75% segons les estadístiques).

En tot cas es tracta d'una dinàmica imparable, d'un profund canvi social que ha operat en els últims 15 anys i que ha modificat de manera radical la percepció i la tolerància amb el tabac. No només ara els no fumadors són conscients de l'efecte del fum en els seus cossos, sinó que saben que la llei està de part seva i no estan disposats a transigir amb una pràctica que els perjudica i, a sobre, provoca una enorme factura en el sistema de salut que s'ha de pagar entre tots. De fet, l'objectiu últim d'aquestes mesures ha de ser reduir al màxim el nombre de fumadors, que fa unes dècades eren majoria. Per això resulta especialment interessant una altra proposta del conseller Argimon: oferir substitutius de la nicotina de forma gratuïta a les persones amb rendes baixes (menys de 18.000 euros anuals) que decideixin deixar de fumar. Salut calcula que se'n podrien beneficiar unes 600.000 persones que fumen i que es troben en aquest llindar. "Això sí que és pioner a l'Estat i ajudarà a deixar de fumar", ha conclòs.

En definitiva, arribats a un punt en què el consum de tabac s'ha estancat però ja no baixa, cal incidir en aquells espais on el fum encara pot molestar a tercers perquè hi ha aglomeracions de gent, com la porta dels col·legis o les parades d'autobús. Segurament la majoria de fumadors ja són conscients que en aquests llocs no s'ha de fumar, però no està de més que la llei ho prevegi, també. En última instància es tracta de protegir la salut dels que han decidit no fumar, i això està molt per sobre del dret de cadascú a inhalar substàncies cancerígenes per plaer.

stats