14/07/2022

Més entrebancs judicials (i polítics) per al diàleg

2 min
Pedro Sánchez i Pere Aragonès entrant ahir a la Moncloa.

La trobada entre els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez per reprendre el diàleg polític sobre la qüestió catalana arriba acompanyada el dia abans d'una doble rebregada judicial. Tot i que el cas Borràs no tingui un origen en el procés independentista (es tracta de presumptes irregularitats administratives de l'actual presidenta del Parlament quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes), està clar que el posicionament de la Fiscalia, molt dur, suposa una interferència. De fet, Borràs i JxCat han interpretat sempre que és víctima d'una persecució política, com ahir van reiterar. Encara que no ho vegin així tant l'oposició com els altres partits independentistes (ERC i la CUP), i tampoc Òmnium Cultural, que la situa com a represaliada només pel Catalangate, el cas és que la demanda de 6 anys de presó i 21 d'inhabilitació fa pujar un grau més la tensió. Per si no havia quedat clar, doncs, Aragonès no comptarà ni amb la més mínima sintonia dels seus socis de govern a l'hora d'afrontar les converses i d'encarrilar la taula de diàleg.

L'altra qüestió judicial d'aquest dijous que també enrareix la cimera de presidents és l'opinió emesa per l'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), Jean Richard de la Tour, sobre les euroordres als independentistes catalans. Tot i no ser una opinió vinculant, marca tendència en la causa, reobrint la porta a l'extradició de l'expresident català exiliat a Bèlgica, Carles Puigdemont. De la Tour creu que la justícia belga no pot rebutjar una euroordre pel risc de vulnerar la presumpció d'innocència –com va fer en el cas de l'exconseller Lluís Puig– si no s'han demostrat les "deficiències sistèmiques i generalitzades" del sistema judicial espanyol d'acord amb "dades objectives, fiables, precises i degudament actualitzades". Alhora, creu que els estats tampoc poden pronunciar-se sobre la competència de qui emet l'euroordre, com va fer la justícia belga, perquè vulnera l'"autonomia processal" dels estats. I a més assegura que el jutge Pablo Llarena pot tornar a emetre euroordres contra una mateixa persona en un mateix estat encara que ja hagi rebutjat l'extradició si s'ha fet "contravenint el dret de la UE". 

La judicialització, doncs, segueix interferint en la pretensió, de per si ja prou complicada, d'una resolució política dialogada del conflicte, una resolució dins la qual ara mateix, en la hipòtesi d'un retorn forçat dels exiliats, la reforma del delicte de sedició agafa més sentit que mai. Però no només el flanc judicial complica la trobada de presidents. En la clausura, també aquest dijous, del debat de política general al Congrés, el PSOE ha rebutjat una vegada més fer cap concessió a l'independentisme. No li calia. Sánchez ha sortit un cop més reforçat del debat amb el seu gir a l'esquerra i malgrat les distàncies amb ERC. Així doncs, Aragonès es presentarà aquest divendres a la Moncloa amb els seus socis de govern irritats i amb un Sánchez crescut. El diàleg comença amb un evident desequilibri de forces.

stats