El PP juga amb foc amb Vox

2 min
Isabel Díaz Ayuso.

En la campanya electoral madrilenya hi ha un elefant que fins ara la favorita segons totes les enquestes, Isabel Díaz Ayuso, ha intentat ignorar, i és que per governar necessitarà el suport de l'extrema dreta. Hi havia la possibilitat que Vox dissenyés una campanya de perfil baix per intentar amagar aquesta incòmoda realitat, però ha estat tot el contrari. En un intent per no ser fagocitada per Ayuso, Vox està fent una campanya xenòfoba, racista i masclista, el colofó de la qual ha estat un cartell que s'ha pogut veure a l'estació de metro de Sol i en algunes de Rodalies i en què es llegeix: “Un mena, 4.700 euros al mes. La teva àvia, 426 euros de pensió al mes. Protegeix Madrid”. A la imatge apareixen dues persones: una dona gran i un home de pell fosca, emmascarat i encaputxat. El cartell recorda inevitablement els que els nazis feien servir per estigmatitzar els jueus o els discapacitats, apel·lant a més al seu cost econòmic. Si això no és feixisme, s'hi assembla molt. La Fiscalia ha obert una investigació, a instàncies de Més Madrid, per un presumpte delicte d'odi, i altres partits, com ara Podem, ho han portat a la Junta Electoral.

Lògicament, el cartell ha monopolitzat la campanya electoral en les últimes hores, i des de Cs fins al PSOE l'han criticat. Però no el PP, que està jugant amb foc amb Vox. Ayuso manté un difícil equilibri perquè sap que necessitarà Vox per governar o, en el seu defecte, necessita el suport dels seus votants, i per això sempre evita qualsevol crítica a Vox. De fet, a la campanya Vox ja dona per fet que pactaran, i es presenta com un "soci lleial". Serà interessant veure què diu aquesta nit en el debat electoral de Telemadrid la candidata popular sobre la seva política d'aliances.

El cas és que la polèmica ha tornat a posar en relleu l'autèntic perill que s'amaga darrere de les eleccions madrilenyes, que és l'accés, per primera vegada des de la dictadura, d'una força política ultra a responsabilitats de govern en un executiu autonòmic. El PSOE va decidir ahir per fi sortir en tromba contra Ayuso, en boca del ministre José Luis Ábalos i passant per sobre del seu candidat, Ángel Gabilondo, que de manera incomprensible està evitant el cos a cos amb la presidenta madrilenya.

També és cert que Vox està aconseguint, exhibint la seva xenofòbia sense complexos i atiant l'odi a l'estranger (ja va manipular un document per denunciar que les ajudes al lloguer social eren només per a persones amb cognoms àrabs), que la campanya giri al voltant d'ells. És complicat no caure en les provocacions de l'extrema dreta i s'ha de ser hàbil per no propiciar el seu fals victimisme, però el que tampoc es pot és restar silenciosos davant d'aquests discursos. Per començar, és incomprensible que la JEC autoritzés aquest cartell i que Metro Madrid o Renfe l'hagin col·locat en un lloc públic.

I després, si Ayuso no descarta governar amb Vox, ha de quedar clar que votar el PP significa obrir les portes del govern madrileny a un partit contrari als valors constitucionals i amb vincles amb el franquisme. I el culpable haurà estat el PP.

stats