09/08/2023

El PP i l'ús partidista de la monarquia

2 min
Felip VI i Alberto Núñez Feijóo a la reunió d’ahir.

BarcelonaEl PP continua inasequible al desaliento fent veure que Alberto Núñez Feijóo té alguna possibilitat de ser investit president quan sap positivament, perquè així l'hi han dit la resta de grups, que no té socis per arribar als 176 vots favorables. Tot i així, el PP insisteix que Feijóo té dret a presentar-se a un debat d'investidura. En realitat els populars mantenen aquest relat perquè busquen instal·lar en l'opinió pública espanyola dues idees bàsiques: la primera és que han guanyat les eleccions, i la segona que, si hi ha repetició electoral, serà perquè el PSOE no ha sabut acceptar el resultat i no els ha deixat governar. Totes les estratègies polítiques són legítimes, però resulta que la del PP inclou també la monarquia, i aquí és quan les coses es compliquen.

El PP té tot el dret a dir que ha guanyat les eleccions, però enlloc està escrit, tal com s'han encarregat de recordar aquests dies molts juristes i catedràtics de dret constitucional, que el rei hagi d'encarregar necessàriament la formació de govern al candidat més votat. La lògica indica que el monarca ha de fer l'encàrrec al candidat que tingui possibilitats reals de ser investit, encara que en el moment de la ronda de consultes encara no tingui tancats els acords. I aquest no pot ser altre que l'actual president espanyol, Pedro Sánchez.

El PP està jugant amb foc perquè està pressionant Felip VI perquè prengui una decisió en una direcció determinada, quan el paper del monarca hauria de ser merament institucional i cenyir-se al que dicta la lògica política i el que li pugui traslladar en aquest sentit també la presidència del Congrés. Les maniobres del PP posen Felip VI en una situació molt delicada, sobretot si Pedro Sánchez li trasllada en la ronda de contactes que ell també aspira a reunir els suports necessaris i a presentar-se a un debat d'investidura. Només en el cas que alguna de les forces que és imprescindible per a la reelecció del candidat socialista, per exemple Junts, digués clarament al monarca que no pensa votar-lo de cap manera, podria obrir-se a la possibilitat d'oferir-li l'encàrrec a Feijóo per fer un debat d'investidura instrumental que posés en marxa el compte enrere per a la repetició electoral. Però és difícil que això passi perquè Junts, i en concret Carles Puigdemont, ja ha expressat la seva voluntat de negociar.

Per tant, el que està fent Feijóo és posar el monarca entre l'espasa i la paret, perquè el que hauria de ser una resolució lògica, encarregar-li la formació de govern a l'únic candidat amb possibilitats, es convertirà, a ulls de l'electorat conservador, en una decisió de part per afavorir l'esquerra. Sembla mentida que el partit que diu que defensa més la Constitució sigui en realitat el que més la violenta, sigui no renovant el CGPJ o fent un ús partidista de la monarquia. I és que la realitat desmenteix el suposat constitucionalisme del PP, que quan és a l'oposició actua bàsicament com un partit antisistema.

stats