L’EDITORIAL
Editorial 10/11/2015

Què vol dir estar a l’altura d’un moment històric?

Sense tenir un govern fort i transversal Catalunya no podrà fer front a l’ofensiva de l’Estat

2 min

El que es va viure ahir al Parlament de Catalunya passarà als llibres d’història, però encara no és clar si serà amb capítol propi i amb lletres grans o com un subapartat de la crisi política espanyola del primer terç del segle XXI. Això dependrà del curs que prenguin els esdeveniments en els pròxims dies. És evident, i en això coincideix tothom, que per aplicar la declaració d’inici del procés que ha de convertir Catalunya en un estat independent cal un govern fort i transversal, capaç d’entomar l’ofensiva que ja prepara l’Estat. I el primer pas per tenir aquest govern és la investidura d’un president.

L’aritmètica de les urnes ha volgut que per investir el candidat de Junts pel Sí, Artur Mas, calguin almenys dos vots afirmatius de la CUP, una força que es va comprometre en campanya -i ho ha repetit un munt de vegades- a no votar en cap cas l’actual president. Malgrat tot, les dues candidatures independentistes han fet camí des del 27-S, han sabut trobar punts en comú en les diferents taules de treball i han pactat el contingut de la resolució aprovada ahir. Si a tot això hi sumem el contingut del discurs d’Artur Mas d’ahir, el seu compromís d’aplicar un programa de fort accent social (amb propostes com la renda mínima garantida, que fins fa poc eren tabú per a CDC) i de no allargar la legislatura més enllà de 18 mesos, cada vegada hi ha menys arguments per continuar negant-li el suport en la votació d’avui.

Entenem el valor que té una promesa electoral i fins i tot un posicionament ideològic clar i contundent com el de la CUP, i acceptem que un canvi de criteri tindria un important cost a nivell intern i extern, però és precisament en les situacions excepcionals quan cal prendre decisions valentes i arriscades, assumir sacrificis, pagar un preu, en definitiva, per obtenir un bé superior. És en moments com el que ara viu Catalunya que cal valorar molt bé els pros i els contres d’una decisió, calibrar-ne les conseqüències a llarg termini i plantejar-se molt seriosament què significa estar a l’altura del moment històric actual; entendre què és el que reclama. I, sobretot, quins són els riscos de no canviar el guió i mantenir-se immòbil.

stats