08/11/2022

La sanitat madrilenya diu prou

2 min
Vaga de dos dies a la sanitat pública a Madrid

BarcelonaEl PP ja fa més de dues dècades que ha convertit la Comunitat de Madrid en el seu laboratori preferit per aplicar polítiques de privatització de serveis públics, com ara la sanitat i l'ensenyament, però ha estat ara, sota el mandat d'Isabel Díaz Ayuso, que la distància entre els professionals de la salut i el govern autonòmic s'ha fet insostenible. Vagues, dimissions i baixes massives són ara el pa de cada dia als centres sanitaris madrilenys, que estan en peu de guerra contra Ayuso pels canvis que ha impulsat després de la pandèmia.

Des d'aquest dilluns els centres d'urgències extrahospitalàries estan en vaga indefinida pel pla de reobertura dissenyat per la conselleria de Sanitat, que ha reduït de forma dràstica el personal sanitari que hi havia abans de la pandèmia. Davant la imposició d'uns serveis mínims del 100%, la resposta de molts professionals és agafar-se la baixa. En aquest context, la setmana passada es van succeir les dimissions entre els responsables de l'atenció primària: dilluns va dimitir el gerent adjunt de Gestió i Serveis de la Gerència Assistencial i els dies anteriors havien plegat la gerent assistencial, la gerent assistencial adjunta i la de la Direcció Assistencial Sud-est (que gestiona 39 centres i 21 consultoris, entre ells els de Vallecas). Aquesta desbandada està submergint la sanitat pública madrilenya en el caos i provocant que la conflictivitat laboral i social s'apoderi dels centres de salut, amb els pacients com a víctimes col·laterals.

El problema és que Ayuso, lluny de rectificar o intentar reconduir la situació a través del diàleg, es dedica a tirar més llenya al foc acusant els sanitaris de ser agents esquerrans encoberts. Sembla que la presidenta madrilenya hagi oblidat que no fa ni dos anys els professionals de la salut eren els herois de la societat pel seu paper en la lluita contra el covid. I avui els considera els dolents de la pel·lícula.

Ayuso practica amb els sanitaris la mateixa tàctica que amb els seus adversaris polítics: la desqualificació mitjançant etiquetes ideològiques. El més lamentable és que aquesta tàctica li funciona electoralment, però pot tenir un cost social molt elevat, ja que el que fa és posar els ciutadans en contra dels seus propis metges, acusant-los directament de ser ells els responsables del caos que ella mateixa ha provocat amb les seves decisions. Els metges adverteixen que cada dia es viuen situacions de tensió als centres sanitaris precisament per aquest motiu.

Anys i anys de privatitzacions i inversió pública insuficient (la més baixa de l'Estat per càpita el 2021) han deixat la sanitat madrilenya en una situació límit. Pretendre reobrir 78 centres amb el personal de 41, com denuncien els sindicats, s'ha demostrat inviable i ha sigut la gota que ha fet vessar el got. La vaga a les urgències ha desencadenat un efecte bola de neu i el dia 21 estan cridats a la vaga tots els metges de l'atenció primària, uns 4.000 professionals. Res fa preveure, però, que Ayuso canviï de rumb.

stats