És urgent accelerar el ritme de vacunació

2 min
Una infermera vacuna un veí de Sant Boi de Llobregat de 65 anys

El 27 de desembre del 2020 tots els mitjans vam informar, enmig d'una gran expectació, de l'inici de la vacunació contra el covid-19 a Catalunya. L'afortunada va ser Josefa Pérez, de 89 anys i interna a la residència Feixa Llarga de l'Hospitalet de Llobregat, que el 18 de gener va rebre la segona dosi de Pfizer-BioNTech. El cas és que han passat ja tres mesos, i en aquest temps només un 10% dels catalans han rebut almenys la primera dosi (un 11,8% si comptem només els més grans de 16 anys), amb la qual es considera que ja hi ha un alt nivell d'immunitat. Però si volem precisar el percentatge de població que ha rebut ja les dues dosis i ja ha completat tota la pauta de la immunització, aquesta xifra baixa a un pobre 5,5% del total. Al conjunt de la Unió Europea les xifres no són gaire diferents, amb un 12,3% de la població més gran de 18 anys vacunada.

És veritat que aquest 10% no és un 10% qualsevol, sinó que és població que es considera de risc, ja sigui per edat, per salut o perquè és personal sanitari o docent. Així, si posem el microscopi en les dades veiem per exemple que el 60% de les persones considerades grans dependents ja ha rebut les dues dosis, i que el 36,7% dels majors de 80 anys han rebut ja la primera dosi i el 22,8% la pauta completa. Tot i això, el ritme de vacunació és més lent del que es va preveure en un inici a causa dels problemes de subministrament de vacunes que estan patint tots els països de la UE, i això està tenint conseqüències tant en morts com en l'impacte econòmic. Així, no és el mateix haver arribat a Setmana Santa amb només aquest 10% vacunat que amb un 30% o un 40%, que són les xifres que s'esperen assolir a les portes de l'estiu.

Precisament, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va prometre ahir que en dues setmanes es vacunarà tota la població més gran de 80 anys, un objectiu difícil d'assolir veient les xifres actuals. En tot cas, és imprescindible accelerar el ritme de vacunació si es vol arribar a l'estiu amb la població vulnerable vacunada i un gruix suficient de persones també immunitzades per començar a reprendre una certa normalitat. Si finalment arriben les vacunes promeses, com les 800.000 de Janssen fins al juny, la Generalitat haurà d'activar el pla de vacunació massiva que van presentar el vicepresident, Pere Aragonès, i la consellera de Salut, Alba Vergés.

La clau serà la capacitat de la Comissió Europea per fer complir a les farmacèutiques els compromisos adoptats i no permetre que desviïn vacunes fabricades en territori europeu cap a altres llocs, com ha passat amb una partida d'AstraZeneca. En aquest sentit, la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, ha reaccionat amb rapidesa endurint les condicions per exportar vacunes. També caldria revisar el topall d'edat que ara hi ha amb la vacuna d'AstraZeneca (només fins als 65 anys), i que és el responsable que s'estigui endarrerint al vacunació de les persones grans. Les pròximes setmanes tot s'hauria d'arrenglerar per començar ja aquesta vacunació massiva que hem vist en països com la Gran Bretanya i Israel.

stats