El 10% dels catalans han rebut la primera dosi de la vacuna contra el covid

El 5,5% estan immunitzats amb la pauta completa

ARA
3 min
Represa de la vacunació amb AstraZeneca a Itàlia.

BarcelonaEl ritme de vacunació a Catalunya ha assolit, aquest cap de setmana, una xifra rodona: el 10% dels catalans han rebut fins ara la primera dosi de la vacuna contra el covid i d’aquests una mica més de la meitat, el 5,5% del total, estan immunitzats amb la pauta completa, que preveu dues dosis en la gran majoria dels casos –l’excepció són els menors de 56 anys que ja hagin passat el virus. Tres mesos després de l’inici de la vacunació, a Catalunya hi ha ara 774.947 persones que han rebut una primera punxada. Si es té en compte la població diana de la vacuna per edat –els majors de 16 anys–, l’11,8% de la població ha començat a vacunar-se, un percentatge similar al de la mitjana dels països de la Unió Europea, que és del 12,3% dels majors d’edat.

El ritme, que s’espera accelerar durant les pròximes setmanes amb l’arribada de més dosis de les diferents vacunes i de l’estrena de la de Janssen –que és monodosi–, surt de les dades que va fer públiques ahir el departament de Salut, que també recullen que el 60% dels grans dependents estan vacunats amb les dues dosis.  Pel que fa als més grans de 80 anys, fins ara el 22,8% han rebut la pauta completa de vacunació i el 36,7% porten la primera dosi posada. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, es va referir ahir en una entrevista a TVE a aquest col·lectiu per assegurar que preveu tenir-lo completament vacunat al conjunt de l’Estat “en dues setmanes”.

Fins ara on s’ha avançat més és en l’àmbit de les residències de persones grans, que va ser el prioritari: a Catalunya el 91,2% dels residents i el 75,1% del personal que hi treballa ja estan immunitzats. Pel que fa als sanitaris, que va ser l’altre col·lectiu que es va posar dalt de tot de la llista a l’hora de prioritzar les primeres dosis de la vacuna de Pfizer que arribaven: el 75,5% del personal d’atenció primària i hospitalària està vacunat amb tota la pauta, mentre que de la resta de personal sanitari i sociosanitari, el 55,2% han rebut la primera dosi i el 8,9% ja han completat la vacunació. 

El grup on ara es noten més els avenços és en el de la població d’entre 60 i 65 anys, que la setmana passada va començar a rebre la primera dosi de la vacuna d’AstraZeneca, després que el ministeri de Sanitat decidís augmentar fins als 65 el topall d’edat. El 9,7% del total ja jan rebut la primera dosi. 

L'objectiu del 70%

El departament de Salut confia poder accelerar el ritme de manera notòria les setmanes vinents, quan es preveu un increment de l’arribada de les diferents vacunes. Sanitat calcula que avui, per primera vegada, distribuirà en un sol dia un milió de dosis entre les vacunes Pfizer i Moderna a les comunitats. A partir del mes d’abril i durant el segon trimestre de l’any s’esperen a Catalunya les 800.000 dosis de la vacuna de Janssen, de Johnson & Johnson. Segons el govern espanyol, l'arribada d'aquesta nova vacuna servirà per escalar el ritme i poder complir l’objectiu d’immunitzar el 70% de la població espanyola aquest estiu. Els càlculs de la conselleria de Salut són haver immunitzat, a mitjans d’estiu, el conjunt de la població de més risc.

Els indicadors empitjoren

A l’espera que s’acceleri el ritme de vacunació durant els pròxims dies, els indicadors de la pandèmia empitjoren: les dades del departament de Salut informaven ahir de 1.389 contagis nous i 11 defuncions més. Pugen el risc de rebrot (+8, 234) i la velocitat de transmissió del virus (Rt), que ara és d'1,11. Davant d’aquest escenari, la investigadora del grup Biocom-SC de la UPC Clara Prats va avisar ahir en declaracions a RAC1 que, segons quina sigui la mobilitat i les interaccions durant els dies de la Setmana Santa, la RT podria fer un creixement “explosiu” i arribar a 1,3. 

stats