Ara Mateix

Junts pel Sí: "Esperem que els altres acceptin la victòria de Catalunya i la victòria del sí"

Romeva, Mas i Junqueras asseguren que els resultats electorals els donen legitimitat per fer possible l'Estat independent

Per veure tots els resultats en l'interactiu especial 27-S, clica aquí.

Amb un 80% de l'escrutini, el cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, acompanyat pel número 4 i 5, Artur Mas i Oriol Junqueras, respectivament, han sortit a valorar els resultats de la nit electoral que dóna una clara victòria a la llista sobiranista. Els centenars de persones que omplen la plaça de davant del Born Centre Cultural els han rebut amb crits d'independència.

Romeva ha recordat que la campanya va començar amb una doble voluntat: poder votar i que el sí guanyés. " Ara ningú pot dir que no tenim un mandat democràtic ni legitimitat per allò que volem fer", ha deixat clar. El cap de llista ha emfatitzat que tot i que la campanya ha estat "negativa" i "carregada de mentides", la gent ha sortit a votar perquè era "l'oportunitat". A més ha deixat clar que es construirà " un país per a tothom"  fins i tot per als que "no estan a les llistes".

Artur Mas ha començat la seva intervenció repetint en català, castellà, anglès i francès "hem guanyat". A l'igual que Romeva, ha insistit amb la doble victòria: la del sí i la de la democràcia. " Tots els que ens deien que no hi havia ganes de votar a Catalunya que en prenguin nota", ha etzibat. Alhora ha reiterat el caràcter plebiscitari de les eleccions: "Tots els que el negaven què diran amb més d'un 76% de participació, una xifra que mai s'havia produït ", s'ha preguntat. Mas ha aprofitat l'ocasió per una crida perquè "els altres acceptin la victòria de Catalunya i la victòria del sí".   "Tenim molta feina, les condicions amb les que hem guanyat ens dóna una enorme força i legitimitat per tirar endavant el projecte". El número quatre de la llista de Junts pel Sí ha acabat el seu breu discurs reiterant que és una victòria que administrativament té sentit de cohesió i integració dins de Catalunya i de "concòrdia respecte Espanya, Europa i el món".

Posar els fonaments

Pel que fa Oriol Junqueras  ha afirmat que fa anys que treballaven per tenir un mandat explícit per la independència de Catalunya. " Aquesta nit el tenim", ha dit. Segons Junqueras  l'independentisme ha guanyat a Catalunya i té una majoria més que suficient per tirar endavant aquest projecte. "En les properes setmanes ens pertocarà posar tots els fonaments per fer possible l'estat independent pel que hem treballat", ha explicat.

La plaça Comercial, on hi ha el Born Centre Cultural –seu aquesta nit de Junts pel Sí–, s'ha omplert d'estelades i senyeres. Els simpatitzants de la llista sobiranista han seguit la nit electoral a través d'una gran pantalla. Els crits d'independència i les xiulades contra el PP i Ciutadans són les escenes que més s'han repetit.