DIARI DE CAMPANYA DE CDC

De sor Lucía Caram als refugiats: CDC transforma la seva ànima social

En l'anterior campanya, la monja dominica va irrompre en un acte de Xavier Trias i Artur Mas. En aquestes eleccions, el partit treu pit per l'acolliment de desplaçats sirians a Catalunya

Només quatre dies abans de les eleccions municipals del passat 2015, la campanya electoral de CiU va rebre una visita àmpliament publicitada als mitjans de comunicació. Es tractava de sor Lucía Caram, monja dominica que possiblement deu passar més estona als platós de televisió –tant li fa de què es parli, ja sigui política, economia o futbol– que no pas al convent. Caram va fer costat a Xavier Trias, candidat de la federació a l'ajuntament de Barcelona, i es va confessar "enamorada" políticament, segons sembla– d' Artur Mas. La versió de la trobada de la monja amb els dirigents nacionalistes era la següent: "Aquesta és la nostra ànima social". Un any més tard, aquesta "ànima social" es dirigeix cap a la problemàtica dels refugiats. Així s'ha intentat traslladar en un  acte matinal a la terrassa del Pavelló de la Mar Bella en què CDC ha volgut posar-se al capdavant de les iniciatives per acollir persones desplaçades a Catalunya.

"Des de CDC defensem el deure d'acollir els refugiats. Són persones que han hagut d'abandonar els seus llocs d'origen per seguir vius", ha arrencat Meritxell Budó, alcaldessa de La Garriga i valor emergent del partit de cara al congrés de refundació previst per la juliol. Li ha agafat el relleu Carles Campuzano, número dos per Barcelona i un dels integrants de l'ala més socialdemòcrata del partit. "L'Estat s'està confrontant a la crisi de refugiats a Europa més important des de la guerra dels Balcans posant-se de perfil", va indicar Campuzano, veterà diputat al Congrés.

L'acte en si ha estat un diàleg entre el candidat, Francesc Homs, i l'activista Jordi Tolrà, vell conegut del dirigent de Convergència. Des de la Fundació Autònoma Solidària, Tolrà va organitzar viatges als Balcans a principis dels noranta, quan la regió era un polvorí humanitari. Hi va participar Homs, que ha destacat la "voluntat pacifista" dels objectors de consciència que es negaven a fer el servei militar. "Era la primera causa de mortalitat juvenil a Espanya!", s'ha exclamat Tolrà, que ha mantingut un diàleg amb l'exconseller de la Presidència.

La campanya de Convergència porta com a lemes 'Molt per defensar' i 'Fets per Catalunya', i és en aquest context que cal emmarcar els missatges socials que emet el partit. L'argument força no ha variat des de les últimes conteses electorals: CDC és qui "s'inventa" –paraules textuals– l'estat del benestar que hi ha al país, i és també qui l'ha mantingut en els anys de crisi des dels ajuntaments i des de la Generalitat. "Mentre uns porten pancarta i fan discursos, nosaltres hem pres decisions", acostuma a dir sovint Artur Mas en els actes electorals. És una manera de carregar contra el món d' En Comú Podem i d'exhibir un pedigrí social. Ja sigui amb sor Lucía Caram o amb els refugiats.