Albiol creu que Catalunya funciona com "els estats totalitaris" perquè s'ha fet un "judici sumaríssim" a Fernández Díaz

El ministre creu que ell és la "víctima" de la conspiració

Núria Martínez
5 min
Fernández Díaz i Albiol, durant l'acte a Badalona

BarcelonaAmb una energia desbordant i aplaudit pel públic de Badalona, el coordinador general del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha sortit en defensa aferrissada del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, definint-lo com "una persona fidel a Espanya". Albiol ha denunciat que a Catalunya es funciona com als "estats totalitaris perquè es fan judicis sumaríssims abans d'escoltar l'afectat". "El món independentista diu que s'està atacant Catalunya perquè sembla que la possible corrupció catalana no es pot tocar, això és sagrat", ha denunciat.

Albiol creu que la classe política catalana "té els valors invertits" perquè no els preocupa que s'hagi "estat espiant" a dos dirigents. "La gran notícia és que el director i el ministre es van reunir. Oi que no sabeu de què estaven parlant. Del futbol? De cine? De vacances? No. Van estar parlant de les qüestions que obeeixen la seva feina", ha expressat, visiblement molest.

Albiol ha assegurat que ja no se sorprèn per l'actitud dels independentistes, però sí pels partits "que en teoria estan en contra d'aquest victimisme". "C's s'ha apuntat des del primer segon amb Junts pel Sí i la CUP per iniciar el procés per destituir De Alfonso", ha expressat i ha afegit: "Jo no entenc què hi pinta C's al costat d'aquest partits, participant d'un judici sumaríssim".

"L'independentisme vol impunitat"

Fernández Díaz ha recollit el guant d'Albiol i li ha agraït el suport, però ha assegurat que d'"ànim no li falta". Si alguns pretenien fer-me perdre l'ànim, amb aquestes actuacions mesquines no ho faran", ha expressat.

Seguint el fil del matí, el ministre ha reivindicat que els independentistes busquen que "no es pugui lluitar eficaçment contra la corrupció" i per això volen "destituir-lo". "El que volen és impunitat a la llei. Resulta que es pot lluitar contra la corrupció a tot arreu menys si els afecta a ells. I això no serà així", ha apuntat.

El ministre ha acusat Mas de "fer-se la víctima" i d'aprofitar-se de la gravació pel seu interès. "Aprofitant que "el Pisuerga pasa por Valladolid" ha demanat que s'arxivi la causa que li va obrir la Fiscalia. No us estranyi que faci una compareixença i demani que li treguin les multes de trànsit", ha expressat.

El ministre, "la víctima"

"L'única conspiració és la de la persona que ho va gravar". Així s'ha pronunciat el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, després que el diari 'Público' publiqués aquest dimarts unes gravacions en què el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, conspiraven contra ERC i CDC, i ha considerat que ell era la "víctima".

"Cal posar l'accent de la conspiració en el fet que se'ns hagi gravat", ha apuntat i ha afegit que "és el món al revés". En una visita a una fàbrica de Viladecans, ha denunciat que els partits demanin la seva dimissió en lloc de preguntar com se'ls ha pogut gravar. El ministre ha considerat que no s'adonen que ell i De Alfonso són les "víctimes" i ha denunciat que a Catalunya hi ha gent que li molesta que existeixi l'Oficina Antifrau.

Crítiques a Puigdemont i Forcadell

El ministre també ha apuntat contra les declaracions de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i ha assegurat que és "sorprenent" que digui que ja hi ha preparats tots els mecanismes per destituir De Alfonso. "Hi ha a qui li molesta que existeixi l'Oficina Antifrau que lluita contra la corrupció", ha sentenciat.

També ha carregat contra el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, defensant que "no ha estat a l'alçada del seu càrrec" i ha afegit que "esperava més d'ell". "Hi ha qui confon el procés amb la impunitat. Creuen que la llei es pot saltar quan es tracta de casos de corrupció o quan es tracta de tirar endavant un procés que atempta la Constitució", ha afirmat. Per aquest motiu ha descartat dimitir, assegurant que no li farà "aquest favor".

Rajoy "no ho sabia"

Tot i que a les gravacions en fa referència, el ministre ha assegurat que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, desconeixia les seves trobades amb De Alfonso. "El vaig trucar ahir a la tarda per informar-lo", ha asseverat. Si bé De Alfonso va apuntar ahir el PSC com a autor de la gravació, el ministre no ha volgut fer cap valoració al respecte.

També ha explicat que va tenir coneixement de la gravació durant un acte d'ahir a Sant Cugat i que, posteriorment, va trucar el ministeri per saber-ne els detalls. "Antifrau és una institució innovadora a nivell estatal de lluita contra la corrupció", ha reivindicat i ha afegit que està a "l'avantguarda per prevenir les conductes corruptes".

"Calúmnies i injúries"

Com autodefensa, Fernández Díaz ha argumentat que la llei ja preveu la relació de l'oficina amb altres institucions de l'Estat i ha titllat la filtració de "calúmnia i d'injúria". "Quan es produeix la filtració al cap de dos anys i a quatre dies de les eleccions vol dir que és intencionat", ha expressat. En aquest sentit, ha assegurat que "es vol destruir políticament l'adversari".

El ministre ha defensat que si es reuneix amb el director d'Antifrau no és per "parlar de futbol" i ha reivindicat que la gravació està "editada, dirigida, esbiaixada i descontextualitzada". "Si amb una conversa s'extrapola i es fa un retalla i enganxa li puc assegurar que haurem planejat atracar el Banc d'Espanya", ha sentenciat.

"Actes com els d'ahir són repugnants"

El ministre ha mantingut la seva agenda de campanya tal i com estava prevista. L'única modificació ha estat cancel·lar la seva visita al bus de campanya amb els periodistes, on havia de pujar aquest matí a les 10. No ha deixat, en canvi, de respondre a les preguntes que li han fet els tuitaires en una entrevista virtual retransmesa per Periscope, que ha començat amb més de mitja hora de retard. Dels gairebé vint minuts que Fernández Díaz ha estat responent preguntes, només sis els ha dedicat a parlar sobre les gravacions difoses per 'Público', i això que la gran majoria de les preguntes que s'han fet amb el 'hashtag' #JFDResponde eren sobre aquest tema.

Captura de l'entrevista a la qual el ministre en funcions s'ha sotmès a través de Periscope

"Actes com el d'ahir són repugnants", ha dit, i ha insistit que difondre en aquest moment "la gravació d'una conversa privada" que va tenir lloc al seu despatx fa dos anys, només busca fer-li mal a ell i al PP. "Difondre de manera esbiaixada i intencionada és autèntica conspiració", ha tornat a dir, en la línia de la seva compareixença davant dels mitjans. Fernández Díaz també ha carregat durament contra els partits independentistes per haver demanat la seva dimissió. "El que volen els independentistes és impunitat [...] els molesta l'Oficina Antifrau perquè persegueix la corrupció i el ministre de l'interior perquè defensa l'estat de dret", ha argumentat.

stats