Microsites  /  Eleccions 26-J 21/06/2016

"La desobediència es fa només una vegada": les receptes de Pi-Sunyer i Rigol cap a la independència

El president de l'Instituts d'Estudis de l'Autogovern i el màxim responsable del Pacte Nacional pel Dret a Decidir fan costat a Francesc Homs en un acte al bar del Born Centre Cultural

Oriol March
2 min
Joan Rigol, Francesc Homs i Carles Viver i Pi-Sunyer

BarcelonaEl candidat de Convergència a les eleccions espanyoles del 26-J, Francesc Homs, ha rebut aquest dimarts al matí el suport de Carles Viver i Pi-Sunyer, president de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern (IEA), i de Joan Rigol, president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir (PNDD). Els dos dirigents han explicat les seves receptes per arribar a la independència des del punt de vista de dues persones que, anys enrere, havien defensat l'encaix de Catalunya dins de l'Estat. Pi-Sunyer, de fet, va ser vicepresident del Tribunal Constitucional (TC), segons ha recordat ell mateix durant l'acte celebrat al bar del Born Centre Cultural. "La desobediència, el trencament, es fa només una vegada", ha insistit el president de l'IEA, mentre que Rigol, militant de Demòcrates, ha revelat que optarà per Homs en aquestes eleccions.

"Ara no tenim aliats [internacionals], però no vol dir que no ens estiguin mirant. Em sembla que no ho tenim gaire en compte. Fem plantejaments endogàmics sense pensar que la comunitat internacional no ens els comprarà. El punt essencial és tenir la majoria clara a casa nostra. Ho hem de fer de manera que la comunitat internacional vegi que serem un soci fiable", ha apuntat Pi-Sunyer, arquitecte del full de ruta que va defensar Junts pel Sí a les eleccions plebiscitàries del 27-S. El president de l'IEA ha determinat que les estructures d'estat estan "a punt", i ha indicat que una possible sortida al procés seria que Espanya reconegués el dret a l'autodeterminació dins de la Constitució.

"Cal un independentisme serè i constructiu", ha demanat Homs, mentre que Rigol ha defensat que els partidaris de l'estat català no es moguin exclusivament per motius reactius davant d'Espanya. "A vegades no parlem de l'imperi de la llei, sinó de la llei de l'imperi", ha determinat Rigol, que ha apuntat que la "pressa" és un "mal assumpte". Pi-Sunyer, per la seva banda, també ha volgut deixar clar que seria "suïcida" explicar els passos que hi ha preparats cap a la independència.

En clau més electoral, Homs ha acusat el candidat de Ciutadans, Albert Rivera, de ser "separador" arran del seu discurs anticatalanista. "S'ha tret la pell de xai", ha assegurat el candidat de Convergència. Al llarg dels últims dies, Rivera ha lamentat que a Catalunya s'ha de "partir la cara" per poder parlar castellà. "Se'ns acusa de separatistes, però ells són els separadors", ha ressaltat.

stats