Homs proposa crear una comissió al Congrés sobre el conflicte amb Catalunya

El candidat de CDC assegura que les conclusions haurien d'estar plantejades a finals del 2016. La proposta és similar a una de presentada pels socialistes fa dos anys

Sara González / Oriol March
2 min
Els candidats catalans a les eleccions del 26-J, abans del debat a la SER.

BarcelonaEl cap de llista de CDC a les eleccions del 26-J, Francesc Homs, ha revolucionat el primer debat dels candidats catalans a la Cadena SER amb una proposta: crear una comissió al Congrés per debatre sobre la qüestió catalana. Es tracta d'una iniciativa parlamentària, però, similar a la que ja van fer els socialistes fa dos anys però que no es va poder impulsar perquè els populars, amb majoria absoluta, no hi van estar d'acord.

"Es pot canviar el mètode, proposem crear una comissió de treball sobre la qüestió catalana que serveixi, per exemple, per fer un diagnòstic i articular la possibilitat de votar", ha defensat Homs, que ha puntualitzat que hauria de ser una comissió específica que tingués els treballs acabats a finals d'aquest any. En aquests mateixos termes s'ha expressat el candidat en un dinar-col·loqui al Círculo Ecuestre.

"No deixa de ser sorprenent que una qüestió com la catalana no hagi estat mai tractada com a tal i amb la singularitat que es mereix", assegura CDC en el text de la proposta. Els objectius de la comissió, detallen en el document, són tres: fer un diagnòstic contrastat sobre la situació, analitzar les possibilitats i alternatives per celebrar un referèndum sobre el futur de Catalunya i redactar unes conclusions que haurien d'estar acabades a finals d'any.

"L'objectiu central és comprometre's que la solució és via democràtica. Estem disposats a parlar de la data, la pregunta i els quòrums necessaris [per fer el referèndum]. No es pot despatxar dient que això no hi cap [dins la legalitat]. La política no es pot fer des del 'desgarro' o des del drama", ha indicat Homs davant dels socis del Círculo Ecuestre, on també ha recordat les quinze propostes que CDC ha posat per facilitar la investidura del proper president espanyol.

La resposta dels adversaris

La cap de llista del PSC, Meritxell Batet, no s'ha estat de reivindicar ràpidament que aquesta va ser una proposta que el seu partit va posar sobre la taula fa dos anys per abordar la reforma territorial. Això sí, ha puntualitzat que el seu projecte pivota sobre una reforma de la Constitució que ha de permetre als catalans votar "un acord" perquè el referèndum sobre la independència "no reflecteix l'heterogeneïtat de les idees dels catalans". El cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha replicat, en aquest sentit, que els referèndums, justament, consisteixen "en el fet que la gent pugui votar totes les opcions".

El missatge d'Homs ha marcat la intervenció de la resta dels candidats. El cap de llista de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, ha celebrat que CDC "torni al diàleg" mentre que la número quatre del PP per Barcelona, Dolors Montserrat, ha considerat que es tracta d'una comissió que vol "trencar Espanya" i ha acusat els socialistes de "caure en la trampa". El candidat d'ERC, Gabriel Rufián, per la seva banda, ha reivindicat que els catalans "ja són campions a demanar el referèndum" i que ara és moment de "no demanar permís mai més".

La proposta de CDC per crear una comissió de treball sobre la qüestió catalana al Congrés.
stats