Iglesias desconfia de la “seguretat” de les eleccions

El candidat es presenta com el de "la llei i l'ordre" davant dels "antisistema" que fan servir les institucions per finalitat partidàries

Dani Sánchez Ugart
2 min
Iglesias desconfia de la “seguretat” de les eleccions

Jerez de la FronteraUnits Podem arriba a l’últim dia de campanya amb dificultats per contenir l’optimisme. Des del partit insisteixen a descriure a situació com la d’un “empat tècnic” amb el PP que, segons ells, pot acabar de decantar-se gràcies al seu favor per l’afer Fernández Díaz. “Estem molt a prop d’aconseguir-ho”, insisitia aquest dijous el líder d’IU, Alberto Garzón, en un míting a Jerez, en el qual Pablo Iglesias ha aprofitat per girar la truita i presentar la coalició que lidera com la “de la llei i l’ordre”, davant dels “antisistema que fan servir les intitucions per perseguir els seus adversaris polítics”.

Abans, havia posat en dubte que el ministre en funcions pugui garantir la “seguretat de les votacions” diumenge, després de les filtracions de les converses del ministre amb el cap de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso. “Revela una situació de 'despelote' del ministeri de l’Interior”, va asseverar. A més, el va acusar d’estar “prostituint” el ministeri públic.

Més enllà dels missatges contra Fernández Díaz, la coalició lila ha aprofitat el míting a Andalusia per carregar contra els missatges d’anticatalanisme de la presidenta andalusia, la socialista Susana Díaz. “Dóno gràcies a la diversitat de la nostra pàtria”, ha dit Iglesias, després que la líder de Podem a la comunitat, Teresa Rodríguez, recordés a Díaz que “Andalusia no es construeix contra ningú”.

Iglesias i Garzón, junts

El de Jerez ha sigut l’únic míting que Iglesias i Garzón han fet junts a Andalusia. I el líder d’IU no s'ha estallviat un petit dard enverinat per al seu homòleg a Podem, quan la ha recordat: “Jo sempre he sigut comunista”. “A veure què li contesta el 'coletas'”, ha deixat anar un dels assistents del públic, en referència a les crítiques a aquesta ideologia –”està molt bé per a un doctorat”–, que Iglesias va fer la setmana passada en una entrevista a la Cope. Però malgrat el retret, Garzón i Iglesias han mostrat sintonia. El líder d’IU ha presentat el de Podem com a “no només un company, sinó també una bona persona”. “És un honor caminar al teu costat”, li ha contestat un Iglesias que ha reivindicat també la figura de l’exlíder d’IU Julio Anguita.

UP s'ha donat un bany de masses a Jerez, però ha estat a punt de fer enfadar la fidel claca de la coalició, que ha hagut de suportar sota un sol de justícia i una temperatura de més de 35 graus un retard d’una hora respecte a l’anunciada per a l'inici de l'acte. S'ha produït, com a mínim, una lipotímia, que ha requerit l’actuació dels serveis sanitaris presents a la plaça de l’Alameda Vieja, a la ciutat gaditana. La formació tanca la campanya divendres amb dos actes a Madrid, on hi haurà les confluències, però no està clar si assistirà l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

stats