Iglesias: "Si hi ha una paraula que defineixi la nostra candidatura, és 'patriòtica'"

Defensa la consulta, però creu que també cal "debatre què significa el federalisme avui"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Alberto Garzón ha presentat Pablo Iglesias durant l'esmorzar informatiu organitzat per Nueva Economía Fórum a l'hotel Ritz de Madrid. EFE

MadridMà estesa de Pablo Iglesias a Pedro Sánchez. De moment, sense línies vermelles. Fins i tot amb Catalunya. El líder de Podem ha instat aquest dilluns el candidat del PSOE a "debatre què significa el federalisme avui" i a buscar "diferents encaixos i quines són les solucions jurídiques per abandonar la dinàmica de xoc de trens".

Durant un esmorzar informatiu organitzat per Nueva Economía Fórum a l'hotel Ritz de Madrid, en què ha presentat el flamant coordinador federal d'Esquerra Unida (IU), Alberto Garzón, Iglesias s'ha reivindicat com a líder d'un partit "patriòtic" que veu necessari donar una "sortida institucional i constitucional a la plurinacionalitat de l'Estat". "Si hi ha una paraula que defineixi la nostra candidatura, és 'patriòtica'", ha dit.

Durant la seva exposició inicial ha evitat defensar explícitament un referèndum a Catalunya. Preguntat, però, sobre el sector d'En Comú Podem que aposta per la independència, ha assenyalat que ja ha dit moltes vegades que no volen que Catalunya surti d'Espanya i que creuen que si a "Catalunya hi hagués una consulta, els partidaris d'un nou encaix constitucional serien majoritaris".

La "nova socialdemocràcia"

Per a Iglesias, resoldre el "desafiament de la plurinacionalitat" és el segon gran repte que afronta Espanya. El primer: intentar formar govern amb el PSOE. "Seríem miops si penséssim que això ho podem fer sols", ha assenyalat. "Necessitem una aliança amb la vella socialdemocràcia per obrir una aliança de país", ha afegit.

El líder de Podem ha confirmat de nou la seva pretensió d'"ocupar" el "nou espai socialdemòcrata" i ha emplaçat Sánchez a estar "a l'altura" del moment històric. "Estem cridats a governar amb ells", ha conclòs.

stats