Microsites  /  Eleccions 26-J 26/06/2016

Camacho: "Alguns volien esborrar el PP de Catalunya i s'han equivocat"

El PP recupera l'escó de Lleida i es converteix en l'únic partit que millora en vots

Núria Martínez
3 min
Els dirigents del PP celebren els resultats del 26-J

BarcelonaTot i haver-se convertit en l’escàndol de la campanya, les gravacions no han penalitzat el candidat del PP, Jorge Fernández Díaz. L’home que ho ha sigut tot al PP -és la novena vegada que es presenta com a candidat al Congrés- ha aconseguit superar l’estocada, millorant els resultats del 20-D. Fernández Díaz ha obtingut un diputat més que a les anteriors eleccions, sumant 6 escons, convertint-se en l'única força que ha augmentat en vots, percentatge i escons.

"Hem tornat a guanyar, és un resultat molt positiu i satisfactori", ha apuntat la presidenta del PP català, Alícia Sánchez Camacho, que ha celebrat que s'hagi reforçat l'èxit del PP tot Espanya. Camacho ha reivindica que sigui l'únic partit que ha pujat a Catalunya i ha considerat que és la "victòria de la moderació i la sensatesa".

Pel que fa a la influència de les gravacions en el resultat, Camacho ha considerat que "alguns volien esborrar el PP de Catalunya i s'han equivocat". En aquest sentit, ha recordat que a Barcelona el PP ha tret millors resultats que CDC i C's.

L'hotel Grand Marina s'ha convertit en una festa inesperada de militants, que han brindat amb copes de cava pels resultats. En veure el discurs de Rajoy, els militants i els dirigents han cridat lemes com el clàssic de la PAH 'Sí se puede' o 'Yo soy español'.

Les gravacions, protagonistes

El que havia de ser una campanya discreta, amb poc perfil propi i cedint-li tot el protagonisme a Madrid, es va acabar convertint en l’ull de l’huracà. Les gravacions van irrompre com les protagonistes indiscutibles de la campanya del PP, ocupant els titulars durant tota l’última setmana. Però tot i que la imatge del candidat ha quedat tacada per formar part d’un futur govern, els votants no l’han castigat per les gravacions, sinó tot el contrari.

La campanya de Ciutadans centrada a carregar contra el PP i el pacte de no agressió amb el PSOE, han mobilitzat el votant tradicional popular, que ha decidit tornar als orígens i optar per un vot útil.

També l’han ajudat el Brexit -que ha mobilitzat el vot conservador- i el fet que Unió no es presentés. Una altra de les grans victòries que ha aconseguit Fernández Díaz el 26-J ha sigut recuperar el diputat de Lleida, superant el frec a frec amb el PSC i CDC. A les darreres eleccions van perdre un dels seus escons més fidels -l’havien mantingut durant 26 anys- i, durant la campanya, van posar tota la carn a la graella per recuperar-lo.

Recuperen l'escó de Lleida

Els dirigents del partit -tant de la cúpula catalana com espanyola- van intensificar les seves visites a la zona i fins i tot, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va fer-hi el seu únic míting a Catalunya. Tot i que es manté en el seu paper residual a Catalunya, Fernández Díaz ha aconseguit aturar per primera vegada en l’últim any la caiguda lliure del PP. Al 20-D va acostar-se als seus pitjors resultats històrics, els del 1989, amb l’11% dels vots, a les catalanes va obtenir un tímid 9%, i a les municipals, un 7,5%.

Marcat per la corrupció i la manca de regeneració, el PP encadenava una ratxa pèssima a Catalunya, que caldrà veure com evoluciona en els propers comicis. En tot cas, el que és un fet és que Fernández Día, una vegada més, n’ha sortit victoriós.

stats