Rajoy admet per primer cop que Iglesias pot guanyar les eleccions

El candidat del PP diu que "la clau per guanyar Podem" és la unió dels "moderats"

Dani Sánchez Ugart
2 min
Mariano  Rajoy, a Ciudad Real

MadridMariano Rajoy fa un pas més en l'estratègia d'apel·lar al vot útil per frenar Podem. En un acte amb apoderats i interventors a Màlaga, el president del govern en funcions i candidat del PP a les eleccions del dia 26 ha dit que "la clau per guanyar Podem és que el vot moderat s'uneixi i ho faci a l'entorn del PP", donant ales a l'opció d'una victòria del partit lila als comicis per primer cop des de l'inici de la campanya.

L'estratègia que ha abraçat el PP d'intentar descavalcar Ciutadans de la lluita a la Moncloa, argumentant que els vots a la formació d'Albert Rivera es converteixen en paper mullat –i per tant beneficien l'esquerra– a les províncies petites, ha irritat i molt el partit liberal. Aquest dilluns, Rivera ha entrat al cos a cos amb el líder popular, que porta des de divendres passat explotant aquest argumentari, i li ha respost que l'autèntic "vot útil" és a Ciutadans, perquè és l'únic que serveix per "canviar les coses", a la vegada que suposa un fre per a Podem.

Rajoy vol recuperar les posicions perdudes a favor de C's en les eleccions del 20 de desembre, i no abandona les crides al vot útil de dretes, atiant la por entre els votants d'aquest espectre ideològic a un govern on participi Units Podem. "La unió fa la força, i els moderats hem d'anar plegats", ha dit el president espanyol en funcions, en un acte de campanya a Ciudad Real. "No llencem el vot", ha reblat, en referència als suports a Ciutadans, i posant de nou d'exemple les eleccions a Castella-la Manxa, on C's no va treure representació i va fer possible un pacte d'esquerres.

Aquest s'ha convertit en el principal missatge d'aquesta segona meitat de campanya dels populars, recollit fins i tot en un argumentari de campanya. De fet, després que Rajoy deixés anar la idea en un altre acte a Guadalajara, divendres, la majoria de dirigents del partit l'han reiterat, inclòs el candidat per Barcelona de la formació conservadora, Jorge Fernández Díaz.

"No podem dividir el vot dels moderats espanyols. Podem és segons les enquestes la segona força perquè s'ha unit a IU. Per això us dic: concentrem el vot, unim-nos tots els moderats espanyols", ha dit el president en funcions, que ha conclòs que "si tots els votants anem junts, guanyarem a l'extremisme".

I Rivera ha estat directe amb la resposta, durant un acte a Galícia. Agafant les paraules de Rajoy, ha demanat suport per a la seva formació argumentant, precisament, que "no llencem el vot", perquè el seu és "l'únic partit capaç d'arribar a acords i posar en marxa un govern".

El candidat liberal ha intentat treure's de sobre la imatge que li vol imposar Rajoy, que els vots a la seva formació beneficien Units Podem, establint un cordó sanitari amb la formació que lidera Pablo Iglesias: "Jo ho tinc clar. No em vull carregar la Constitució, no vull referèndums d'independència a Galícia, Euskadi o Catalunya, no vull apujar els impostos a la classe mitjana ni sortir de l'euro".

stats