Rivera descarrega sobre el PSOE la responsabilitat d'investir Rajoy

El líder de Ciutadans fa equilibris amb el seu veto al líder del PP, descarta un acord que inclogui el PNB i demana que els partits constitucionalistes comencin ja a negociar

Gerard Pruna
2 min
El líder de Ciutadans, Albert Rivera, en la roda de premsa d'aquest dilluns

MadridMenys de 12 hores ha aguantat el veto de Ciutadans a Mariano Rajoy, incapaç Albert Rivera de mantenir la seva paraula després de perdre ahir vuit escons i prop de 400.000 vots. El líder de Ciutadans ha començat aquest dilluns a fer equilibris, endurint i suavitzant el seu 'no' a la investidura de l'actual president del govern espanyol al llarg del matí. "Mai va haver-hi veto a Rajoy", ha dit a primera hora Telecinco, en un nou exercici de prestidigitació per fer desaparèixer l'hemeroteca.

Més tard, després de reunir la seva executiva nacional, Rivera ha matisat les seves paraules, i ha assegurat que el que volia dir era que mai va pronunciar la paraula 'veto'. En una roda de premsa centrada a intentar aclarir quina serà la posició en un hipotètic debat d'investidura de Rajoy, el líder de Ciutadans ha optat per subratllar que no hi votarà a favor i, quan se li ha preguntat sobre l'abstenció, que també va descartar en campanya, ha intentat escapolir-se'n deixant en mans del PSOE la continuïtat de Rajoy.

Segons el raonament de Ciutadans, per mantenir un govern en què no canviï res el PP en té prou amb l'abstenció del PSOE. "Si tot ha de seguir igual, si no ha de canviar res i hi ha d'haver el mateix govern i el mateix president, nosaltres estarem a l'oposició", ha afirmat. I davant la insistència de les preguntes, ha remarcat que per si sola l'abstenció de Ciutadans no és decisiva, per la qual cosa la pilota està sobre la teulada dels socialistes: "Ciutadans no ha de donar suport a Rajoy perquè no som necessaris".

L'estratègia de Ciutadans, com ja va apuntar ahir a la nit, passa per intentar asseure en una mateixa taula els equips negociadors de PP i PSOE i negociar en reunions de tres l'articulació d'un govern "constitucionalista" capaç de fer reformes com ara la de la llei electoral, la lluita contra la corrupció i el pacte per l'educació. Aquesta ha estat la condició, més enllà dels canvis de noms, que ha posat Rivera per entrar en un govern amb populars i socialistes.

Ciutadans descarta un acord amb el PNB

Rivera ha intentat acotar el terreny de joc del PP a una gran coalició de tres partits o només amb el PSOE, ja que ha tancat la porta a donar suport a un acord que inclogui "partits nacionalistes" com el PNB. El líder de Ciutadans tancava així la porta a les càbales que s'han fet en les últimes hores sobre un possible acord PP, C's, PNB i Coalició Canaria, que sumaria 175 vots, a un de la majoria absoluta.

Ciutadans tot just està digerint els resultats d'ahir, quan es va quedar amb 32 diputats. Tot i que la desfeta va acabar sent menys profunda del que pronosticaven els primers sondejos a peu d'urna, a Ciutadans no podien amagar ahir un cert punt d'amargor pels resultats obtinguts. Incapaços de fer front a les apel·lacions al vot útil per part del PP, l'estratègia d'intentar pescar vots provinents del PSOE va fracassar. Tot i que a la sala de màquines del partit feia temps que deien que el principal transvasament de vots venia des de files socialistes, les urnes van desmentir el pronòstic.

stats