Microsites  /  Eleccions 26-J 30/05/2016

Sánchez es compromet ara a impulsar un pacte bilateral amb Catalunya que avalin tots els espanyols

Planteja que "reconegui la seva singularitat i en millori l'autogovern", una oferta que rebutgen els 'barons'

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, amb la candidata del PSC el 26-J, Meritxell Batet. EFE

MadridA les portes del 26-J, Pedro Sánchez es compromet ara a impulsar un pacte polític amb Catalunya si governa Espanya. És la primera vegada que el líder socialista proposa un diàleg bilateral amb la Generalitat amb l'objectiu de "reconèixer la seva singularitat i millorar l'autogovern" de Catalunya. Així ho proposa al document titulat 'Compromisos per a un SÍ al govern del canvi', que ha presentat aquest dilluns a Madrid acompanyat del seu equip d'experts que forma el "govern a l'ombra".

Això sí, aquest pacte polític hauria de ser avalat per tots els espanyols en el marc d'una reforma constitucional i hauria de "respectar les implicacions del principi d'igualtat". Sánchez trenca així una de les línies vermelles que li havia imposat la 'baronessa' andalusa, Susana Díaz, d'obrir unes negociacions exclusives amb el Govern per solucionar l'encaix de Catalunya dins d'Espanya.

En concret, diu el següent:

"En el marc d'aquesta reforma constitucional, i aprovat en conseqüència per tots els espanyols, s'acordarà un pacte polític amb Catalunya que, respectant les implicacions del principi d'igualtat, reconegui la seva singularitat i millori el seu autogovern".

A diferència del programa de govern pactat amb C's, en què fixava el termini d'un mes per constituir una subcomissió al Congrés que establís el contingut inicial de la reforma constitucional, ara el candidat socialista amplia aquest termini a dos mesos.

Amb tot, el document, en la línia del pacte amb Ciutadans, torna a plantejar un federalisme "de mínims". Només cita la paraula 'federal' una vegada en un total de 18 pàgines. "La reforma ha d'incloure, almenys, el reconeixement de nous drets i llibertats, la incorporació del dret europeu, la garantia constitucional dels drets socials, la salvaguarda de l'estat del benestar en el compliment de les obligacions d'estabilitat pressupostària i una reforma del model d'estat en sentit federal", assenyala.

Reforma del sistema de finançament en dos mesos

Sánchez també es compromet a començar a abordar la reforma del sistema de finançament autonòmic en un termini "màxim" de dos mesos després de formar govern. Aquesta reforma, pendent des del 2009, haurà de ser "suficient, segura, estable, solidària i equitativa" entre totes les comunitats, i ha de permetre "l'exercici de la seva autonomia política i el tracte just de tots els espanyols i espanyoles, sigui quin sigui el seu lloc de residència, de manera que tinguin les mateixes oportunitats d'accedir als mateixos nivells de serveis públics essencials".

Crítiques al "silenci" de Rajoy amb l'independentisme

Sobre l'independentisme, critica que el govern de Mariano Rajoy hagi respost únicament amb el "silenci" i "el recurs als tribunals" a "l'amenaça a la integritat territorial d'Espanya i al risc de la ruptura d'una convivència pluricentenària".

Sobre la manifestació de diumenge a Barcelona en contra dels vetos del Tribunal Constitucional, Sánchez ha defensat la presència del líder del PSC, Miquel Iceta, esgrimint que es tractava d'una protesta organitzada pels sindicats a favor dels "drets socials i en contra del les retallades". "També hi ha una forma de retallar, que és recórrer al TC lleis de caràcter social", ha dit. En aquest sentit, s'ha compromès, si és president, a aprovar una llei perquè no es puguin recórrer a l'alt tribunal lleis de caràcter social.

Moció de confiança als dos anys

Sánchez també ha anunciat que se sotmetrà a una moció de confiança als dos anys per "retre comptes" si és president. Una mesura que va en la línia del programa de govern de Podem. Pablo Iglesias va condicionar un hipotètic pacte amb els socialistes després del 20-D a reformar la Constitució per introduir una moció de confiança ciutadana al govern espanyol a meitat de legislatura en cas d'incompliment del programa.

Els objectius del PSOE per a un nou govern (PDF)
stats