Ximo Puig creu que el PSOE ha de jugar el paper d'oposició i Rajoy buscar suports a la seva dreta

El secretari general del PSPV considera que Pedro Sánchez ha de contestar que el PP és "antitètic" als socialistes

Acn
3 min
El líder del PSPV, Ximo Puig, reconeix que els resultats electorals del PSOE no han estat bons.

ValènciaEl president de la Generalitat Valenciana i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha assenyalat aquest dilluns que Pedro Sánchez ha de respondre a la trucada de Rajoy remarcant que el seu partit és "antitètic i adversari polític" dels populars i que estarà a l’oposició "defensant el seu programa i els interessos generals". En una entrevista a la Cadena SER, recollida per l'ACN, Ximo Puig ha valorat els resultats de les eleccions al Congrés manifestant que és el PP qui "ha de moure fitxa" i intentar configurar un govern perquè "la suma de dretes és suficient per configurar un acord".

Puig ha dit que els populars hauran de tenir cintura, dialogar i comprometre's amb altres forces. "Cal deixar clar que han tingut un bon resultat però que estan molt lluny de la majoria absoluta i que hauran de governar ja d'una altra manera: dialogant, parlant i amb moltíssima més humilitat", ha advertit.

Preguntat sobre una possible abstenció dels socialistes per fer president Rajoy, el cap del Consell ha insistit que a qui li correspon sumar és al PP i que "hi ha suficients vots de dretes a l'hemicicle, es tracta d'articular-los".

Lideratge del PSOE

Ximo Puig ha dit que serà el mateix Pedro Sánchez i el conjunt del PSOE els qui decideixin en el seu moment després d'un procés de reflexió si els socialistes renoven el seu lideratge. Puig ha afegit que no és un bon resultat i que cal reflexionar sobre com es torna a recuperar el paper de la socialdemocràcia. En la seva opinió, no es tracta d'un problema "nominalista" sinó d'un problema del PSOE, que ha de repensar el seu futur i reconnectar amb la majoria social de centreesquerra.

El secretari general del PSPV-PSOE ha manifestat que després dels resultats al Senat, on els socialistes no han aconseguit cap senador valencià per primera vegada en la història, queda demostrat que l'opció d'una coalició amb Compromís, Podem i Esquerra Unida era necessària.

El líder dels socialistes valencians no s'ha mostrat satisfet dels resultats del PSPV-PSOE, que ha augmentat un punt percentual en vot però ha perdut un escó al Congrés, i ha fet autocrítica per haver pogut descuidar el partit a causa de l’acció de govern.

Conseqüències en la Generalitat

Sobre si una possible abstenció del PSOE al Congrés per facilitar un govern del PP podria afectar el suport que Podem dóna al pacte valencià, Ximo Puig ha recordat com alguns advertien de les escletxes que es podrien obrir amb la campanya electoral i no ha estat així. "El govern valencià té un mandat per a quatre anys i el mandat és la gestió", ha defensat.

Puig preveu una legislatura on el govern valencià continuï amb les seves reivindicacions. El president valencià ha assegurat que serà així independentment de si governa o no el PP però ha exigit una relació més normalitzada a Rajoy. Amb tot, ha advertit que el govern valencià "ha de prémer el botó accelerador de la reivindicació perquè no podem continuar així".

Puig ha avançat que "és lògic" que al llarg de la legislatura la composició del govern valencià tingui canvis per millorar l'acció de govern però no ha dit "ni quan ni com". En ser preguntat, el president valencià ha afegit que algunes tensions en el si de conselleries són normals, també en governs monocolors. Sobre una possible entrada de Podem al govern, Puig ha dit que són ells els qui haurien de plantejar-ho.

stats