Contingut patrocinat
Especials 11/04/2023

25 anys de logística en el SIL més especial

El Saló Internacional de la Logística (SIL) celebra la seva 25a edició els dies 7, 8 i 9 de juny a la Fira de Barcelona

Redacció
4 min
Els dies 7, 8 i 9 de juny se celebra la 25a edició del Saló Internacional de la Logística (SIL) a la Fira de Barcelona.

Generar gairebé un milió de llocs de treball, aglutinar a més de 197.000 empreses i ser el 10% del PIB d'Espanya. Són xifres de vertigen que marquen un sector clau per a tota la societat. La logística, incloent-hi transport, intralogística i supply chain, està reconeguda com el sector que fa que les coses passin. Aquesta rellevància és més gran si parlem de la nostra regió: segons dades de l'Observatori de la Logística, realitzat per CIMALSA, l'any 2021 la logística ja representava el 14,4% del PIB de Catalunya.

Però per parlar de logística hem de citar indubtablement el Saló Internacional de la Logística (SIL), la fira líder del sud d'Europa i una de les més importants del món, que celebra la seva 25a edició els dies 7, 8 i 9 de juny a la Fira de Barcelona. El Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) porta treballant intensament en el SIL durant tots aquests anys, la qual cosa l’ha convertit en un actor clau per ajudar a posicionar el país com un dels més potents del sector.

Enguany el CZFB aposta per una edició molt completa i especial, orientada en el model d'èxit basat en potenciar els negocis, el networking i el coneixement. L'expectació creada es reflecteix en les empreses del sector, ja que actualment la superfície expositora està ocupada al 95%, i amb previsions d'aconseguir la plena ocupació.

La gran setmana de la logística

La Zona Franca de Barcelona ha preparat una gran setmana de la logística a escala mundial, ja que el 6 de juny, la nit abans del començament de la fira, tindrà lloc la Nit de la Logística, un sopar de gala al Teatre Nacional de Catalunya on es lliuraran els premis SIL, amb l'assistència de tot el sector. Aquests premis abastaran aspectes com la innovació, la sostenibilitat, les empreses emergents o el talent femení en logística.

L'àrea de coneixement continuarà tenint un pes molt important al SIL, gràcies a l'apartat SIL Knowledge, que reunirà 320 speakers, en 91 sessions, dividits en sis blocs: sostenibilitat; logística i transport; supply chain; innovació, tecnologia i digitalització; e-commerce, última milla i smart mobility, i talent. Però, a més, aquest any el CZFB ha arribat a diferents acords per a la celebració de nombrosos congressos internacionals dins del SIL; en concret, la 39a edició de l’ALACAT (el congrés més gran del sector de l'Amèrica Llatina), la 18a edició de l’European Conference & European Research Seminar (organitzat per l'entitat més gran internacional del sector de la cadena de subministrament, el Council of Supply Chain Management Professionals), l’EUROLOG (congrés anual de la European Logistics Association), i el MedaLogistics (una de les principals plataformes de networking del Mediterrani per a la cadena de subministrament i les activitats logístiques). D'aquesta manera, es reuniran milers de professionals que podran bastir ponts de negoci i intercanviar coneixement i experiència entre la logística hispana, europea i del Mediterrani.

Aquests acords estan generant una important internacionalització del SIL, amb un 40% dels participants amb representativitat d'empreses de països com França, Mèxic, Suïssa, Itàlia, Portugal, l'Equador, Alemanya, el Regne Unit, l'Uruguai, Polònia, l'Argentina, els EUA, Bèlgica, Austràlia, Paraguai, Holanda, Finlàndia, Andorra, Panamà, la Xina, Corea del Sud i Xile, a més d'un gran estand de participació d'empreses procedents de Turquia.

El CZFB està en una posició privilegiada en el sector, ja que compta amb iniciatives capdavanteres en la indústria 4.0. Una revolució que està ajudant a la transformació i l'auge del sector, gràcies a l'avanç d'aspectes com el big data, la intel·ligència artificial (IA) o el blockchain, i que estan influint i influiran en els pròxims anys en la millora dels processos logístics. També ha guanyat en importància les accions centrades en la sostenibilitat, amb l'objectiu de complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. L'optimització de rutes de repartiment, la reducció del consum de combustible, l'aposta per flotes de vehicles elèctrics, o el desenvolupament de la logística d'última milla demostren que la logística verda s'està afermant com una alternativa de futur.

Pere Navarro, delegat especial de l'Estat al CZFB, assegura que “viurem una edició realment especial. La celebració dels 25 anys coincideix en un moment de transformació del sector, amb la implementació d'avanços tecnològics que han contribuït a una eficiència i traçabilitat de la logística més grans, sempre posant el focus cada vegada més en la sostenibilitat, i que permetrà fer aflorar noves oportunitats laborals amb perfils de nova generació. Això, unit a la resta de congressos i reunions que se celebraran durant la fira, proporcionarà un entorn únic en el món per a crear sinergies entre professionals. El SIL s'ha anat reinventant edició rere edició sempre de bracet del sector. Tot això ens ha permès convertir aquest esdeveniment en un dels més importants a escala mundial i en el referent del sector a Espanya, el sud d'Europa, el Mediterrani i l'Amèrica Llatina”.

El SIL és un actor clau per ajudar a posicionar el país com un dels més potents del sector.

D'altra banda, el SIL comptarà amb la zona específica de start-ups, amb representació d'unes 30 empreses, algunes de les quals estan actualment participant en la incubadora d'Alta Tecnologia en Logística 4.0 del CZFB. Un projecte que busca prestar serveis al col·lectiu empresarial, científic i tecnològic de diferents sectors associats a la cadena de valor de la logística susceptibles de la indústria 4.0. A més, tindrà lloc un Job Market Place, un lloc de trobada entre empreses que ofereixen ocupació i candidats i que tindrà lloc durant l'últim dia de la fira.

Per part seva, Blanca Sorigué, directora general del CZFB, afegeix que “el SIL és l'aparador triat per les empreses per presentar les seves últimes novetats i innovacions, a més del gran punt de trobada per a tots els professionals de la logística, el transport, la distribució, la intralogística o el supply chain. Estem davant l'únic esdeveniment on tots els sectors de la cadena logística estan representats. Qualsevol professional que assisteixi a la fira podrà realitzar en tan sols tres dies el que suposaria tres mesos de treball”.

La inscripció es pot fer a través de la web i serà gratuïta fins al 26 de maig, quan passarà a tenir un cost. En l'última edició, el SIL va rebre la visita de més de 12.000 assistents de 81 països, amb 650 empreses participants, i es van registrar prop de 7.000 contactes de networking. Tota la informació completa i actualitzada de la fira és a la seva pàgina web.

stats