Publicitat
Publicitat

El partit de govern del Iemen accepta el pla per fer plegar Saleh, però el president encara no hi dóna el vistiplau

L'oposició també podria frustrar el pla perquè es nega a formar part d'un govern d'unitat amb l'actual cap del govern

El partit governant al Iemen accepta una iniciativa dels països del golf Pèrsic que fixa terminis per a la sortida del poder del president Ali Abdul·là Saleh, segons han informat aquest dissabte fonts polítiques. La iniciativa, però, sembla difícil d'aplicar perquè Saleh encara no hi ha donat la seva aprovació formal i els principals partits de l'oposició rebutgen formar un govern d'unitat nacional, que seria un dels pilars de la proposta.

El cap del Departament d'Informació del Partit del Congrés General del Poble, Tarek Shami, ha dit que aquest grup polític ha acceptat la proposta "com un tot, sense canvis i en tots els seus termes".

La iniciativa, donada a conèixer dijous per una missió del Consell de Cooperació del Golf (CCG), estableix la formació d'un govern d'unitat nacional i que el president Saleh cedeixi el poder al vicepresident abans d'un mes. El partit governant ha anunciat a la seva web que la resposta a aquesta iniciativa ha estat comunicada pel ministre d'Afers Exteriors, Abu Bakr al Qirbi, al secretari general del CCG, Abdul Latif bin Rashid al Zayani.

Però un alt funcionari presidencial consultat per l'agència Efe, i que demana l'anonimat, insisteix que el president no hi ha donat el vistiplau. Segons aquesta font, Saleh només "ha acollit amb satisfacció els esforços dels països veïns, ja que estan a favor del Iemen, de la seva seguretat i de la seva estabilitat".

Aquest divendres, en un discurs davant milers de seguidors a Sanà, el president iemenita va donar la benvinguda a aquesta iniciativa i es va comprometre a analitzar-la "positivament dins del marc que permeti la República Iemenita".

El pla estableix la formació d'un govern d'unitat encapçalat per l'oposició, que prepari el país amb vista a la celebració de nous comicis. També fixa que en el termini d'un mes Saleh cedeixi els seus poders al vicepresident, Abdo Rabo Mansur Hadi, i que dos mesos després d'aquesta transferència se celebrin eleccions parlamentàries i presidencials.

L'oposició, per la seva banda, manté que està disposada a acceptar gairebé tota la proposta, però rebutja una condició clau, justament la de formar un govern d'unitat, segons
el portaveu de la coalició opositora Partits de la Trobada Conjunt, Mohamed Quhtan. "No podem acceptar compartir un govern amb Saleh", ha al·legat.

El 22 de març, Saleh, president del Iemen des de la unificació entre el nord i el sud, el 1990, ja va anunciar la seva disposició a lliurar el poder abans que acabi aquest any, però l'oposició demana la seva sortida immediata.

El Iemen és escenari des de finals de gener d'una sèrie de protestes que primer van començar amb demandes de reformes polítiques i ara estan enfocades a exigir la sortida del poder del president Saleh.

Etiquetes

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT