catàstrofe al japó
Especials 05/07/2012

L'accident nuclear de Fukushima va ser una negligència i es podia haver evitat

La comissió parlamentària conclou que no es pot considerar un desastre natural. Una cadena d'errades va fer la planta vulnerable al terratrèmol i el tsunami i la resposta a la catàstrofe van agreujar-ne els efectes

Agències
2 min
Reactor de la central de Fukushima Dai-ni, a 10 km de la planta accidentada. Koichi Kamoshida / REUTERS

TòquioL'accident de la central nuclear de Fukushima va ser producte de la "negligència" i es podria haver "previst i evitat", conclou l'informe de la comissió del Parlament del Japó publicat aquest dijous. La investigació també alerta que les conseqüències "es podrien haver mitigat amb una resposta humana més efectiva".

L'informe cita una sèrie de serioses deficiències tant per part del govern com de Tepco, l'operador de la planta. També esmenta la cultura de no qüestionar l'autoritat que predomina en la societat nipona.

La causa de l'accident va ser el terratrèmol i posterior tsunami que l'11 de març del 2011 van afectar la planta nuclear de Fukushima Daiichi, que comptava amb sis reactors. El sistema de refrigeració va fallar, es va arribar a la fusió dels nuclis i hi va haver serioses fuites de radioactivitat. Desenes de milers de persones van haver de ser evacuades de les seves llars. Tepco va donar per estabilitzats els reactors al desembre, deu mesos després de l'accident.

La investigació, que ha suposat més de 900 hores d'audiències i entrevistes a més d'un miler de persones, destaca que una seqüència d'errors i negligències va fer la planta vulnerable al terratrèmol i el tsunami. L'informe conclou que "per més que el desencadenant van ser aquests cataclismes, l'accident nuclear no es pot considerar un desastre natural". "Va ser, en el fons, un desastre causat per l'home que es podria i s'hauria d'haver evitat", sentencia el document.

La comissió alerta també que la situació de la planta va empitjorar després del terratrèmol, perquè les agències governamentals "no van funcionar correctament", i destaca les errades de comunicació entre Tepco i el gabinet de l'aleshores primer ministre, Naoto Khan, que en visitar la planta just després de la tragèdia va "distreure" el personal. Els investigadors critiquen també els organismes estatals de supervisió i "la seva actitud insular d'ignorar els estàndards internacionals de seguretat".

La publicació de l'informe parlamentari coincideix amb la posada en marxa del primer reactor que ha tornat a entrar en funcionament des de la tragèdia. L'actual primer ministre, Ioshihiko Noda, ha dit als qui protestaven al carrer que la recuperació de l'energia nuclear és imprescindible per reactivar l'economia nipona. El govern assegura que, després de les revisions generalitzades, les plantes nuclears del país són segures per ser reconnectades a la xarxa.

stats