Especials 26/10/2015

Tan important com l’aigua que bevem

En la nostra societat de manera majoritària l’aigua es consumeix envasada en plàstic. La presència de BPA, un component tòxic, en molts envasos hi juga en contra. Ambtot, de mica en mica es va fent forat l’ús de polipropilè per elaborar envasos, ja que no conté BPA

4 min
Tan important com l’aigua  que bevem Què és el BPA o el bisfenol A? Per a més informació

El Miquel i la Mariona Caimary ordenen per colors les ampolles d’aigua que venen i distribueixen a l’Estat des de l’oficina que tenen situada a Viladecans. Les ampolles s’anomenen Squeasy (un joc de paraules anglès, que voldria dir “esprémer fàcilment”) i són “sostenibles, plegables i personalitzables”, diuen tots dos d’una tirada. Fa tan sols un any que van decidir fer-se’n distribuïdors després que un amic els les fes conèixer: “El creador és l’arquitecte suís Mathies Zewelge, amb qui vam contactar de seguida per dir-li que volíem vendre-les a l’Estat”.

Disseny i filosofia

Els germans asseguren que les ampolles els van agradar pel disseny, perquè entren pels ulls, però sobretot per la filosofia sostenible, perquè són ampolles fetes amb polipropilè, que és un material lliure de BPA, el controvertit component tòxic dels plàstics: “Cada cop el bisfenol A és més conegut, i l’exemple és que al mercat ja hi ha biberons i carmanyoles que indiquen clarament que estan fetes amb materials lliures de BPA o bisfenol A”.

Amb el permís aconseguit del creador de les ampolles Squeasy, que només els va demanar que en mantinguessin el nom original, els dos germans van crear una pàgina web que servís com a plataforma online per vendre-les i alhora fer-les conèixer. A hores d’ara també han aconseguit punts de venda tan importants com les botigues Natura i els supermercats ecològics Veritas i també la Fundació Miró de Barcelona: “Venem 28 colors d’ampolles, que es poden combinar amb 30 colors diferents de taps i que es poden personalitzar”. Això últim encara els aporta un plus afegit. “Rebem molts encàrrecs d’ampolles personalitzades per regalar, per exemple, o per a equips de bàsquet sencers”, comenten els dos germans, que afegeixen que ofereixen fins a sis tipografies diferents a l’hora d’escollir el nom per personalitzar l’ampolla i dotze colors de lletres també diferents.

Les característiques que fan fortes les Squeasy són que es poden reomplir les vegades que es vulgui durant anys -no com les de plàstic, de les quals no es recomana un ús reciclat gens allargat-, no es trenquen si cauen -ni tan sols quan estan plenes- i es poden netejar als rentaplats. Els preus van des dels 9,75 euros fins als 11,50 euros, segons el tap que s’escull, ja sigui de rosca o esport. L’ampolla té dues mides, perquè es plega com un acordió.

El vidre

Plàstic al marge, el vidre és el material que s’erigeix eternament com un dels millors suports per a l’aigua. L’únic inconvenient que presenta és que es pot trencar. Ara la marca BKR s’ha situat al mercat amb unes ampolles que, com les Squeasy, entren per la vista i alhora apel·len a la sostenibilitat del producte. Les BKR són ampolles de vidre, recobertes amb fundes de silicona, de mil i un colors atractius i que protegeix del trencament.

Fa cinc anys, dues emprenedores, Kate Cutler i Tal Winter, van decidir abandonar les seves feines per emprendre el projecte, que va néixer el 2012 i va arribar a l’Estat el 2013 mitjançant l’empresa Flow Hunter, situada al País Valencià.

Punts de venda

“La funda de silicona és suau i permet que es pugui agafar bé amb les mans, a més de no ser tòxica”, expliquen totes dues. Alhora protegeix el vidre, aïlla que hi entri res a dins “i és apta per a rentavaixelles, neta, bonica i minimalista”. La silicona -continuen-“també evita que es trenquin amb facilitat, malgrat que una caiguda des d’una certa altura pot provocar que el vidre es trenqui”. Les ampolles BKR són de 0,5 litres, però les fundadores indiquen que la pròxia novetat seran les d’un litre. Els punts de venda, limitats, són a El Corte Inglés, i al Be House, de Pedralbes Center, a Barcelona.

Què és el BPA o el bisfenol A?

L’Agència Europea de Seguretat Alimentària assegura que no hi ha prou estudis per determinar que el Bisfenol A o BPA sigui tòxic per a la salut de les persones. Mentrestant al mercat cada cop hi ha més oferta de productes que assenyalen clarament que no contenen aquest component, Alhora, països com França ha afirmat que sí que hi ha prou estudis com per afirmar que hi ha risc per a la salut.

Al Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental, a Barcelona, la investigadora Martine Vrijheid diu que l’evidència del risc en humans és limitada, mentre que en animals sí que n’hi ha. En aquest sentit, els estudis sí que han suggerit que el bisfenol A pot augmentar el risc d’obesitat, sobretot si hi ha exposició durant l’embaràs, per exemple.

El bisfenol A es fa servir en bosses per empaquetar el menjar, en carmanyoles o en llaunes de manera general. El suggeriment del CREAL és fer servir recipients de vidre, menjar aliments frescos en comptes de menjar que hagi sigut empaquetat durant moltes hores i evitar el consum de productes enllaunats, com ara refrescos i tonyina en llauna o bosses plàstiques com les patates xips. “El suggeriment és optar pels productes lliures de bisfenol A”, assenyala Vrijheid.

Per a més informació:

Endocrine-Disrupting Chemicals

https://www.endocrine.org/sitecore%20modules/web/~/media/endosociety/Files/Publications/Scientific%20Statements/EDC_Scientific_Statement.pdf#search=%22Endocrine-Disrupting%20Chemicals%22

Com reduir l’exposició a les substàncies tòxiques:

http://www.ecologistasenaccion.org/article27631.html

BISFENOL A (BPA) - Estat actual dels coneixements i mesures futures de l’OMS i la FAO

http://www.who.int/foodsafety/fs_management/No_05_Bisphenol_A_Nov09_sp.pdf

State of the Science of Endocrine Disrupting Chemicals - 2012

http://www.who.int/ceh/publications/endocrine/en/

Llista de disruptors endocrins:

http://ec.europa.eu/environment/chemicals/endocrine/documents/index_en.htm#SubThemes5

(a l’apartat anomenat Progress on short-term actions )

I al programa de TV3 sobre ciència Quèquicom dedicat als disruptors endocrins.

stats