Perfil
Especials 16/04/2012

Anders Breivik, un llop solitari

Nascut el 1979 es va passar dos anys preparant metòdicament al massacre. Es definia com a "conservador", "cristià" i fan de videojocs

Afp
2 min
Image que Breivik va penjar a internet

OsloTot i que sembla un home cortès i banal, Anders Breivik Behring és un dels assassins més sanguinaris de la història d'ideologia xenòfoba i antislàmica. Va reivindicar els 77 assassinats com"un atac preventiu contra els traïdors".

Nascut el 13 de febrer de 1979, fill d'un diplomàtic i una infermera, la parella es va separar i Breivik es va quedar amb la mare en un entorn de classe mitjana. El seu pare va tallar tot el contacte amb ell quan, d'adolescent, es va posar a dibuixar graffitis i s'interessà pel Hip-hop. Els seus amics d'aleshores l'han descrit a la premsa com un noi discret, que intentava trobar el seu lloc, i no com el líder natural com ell s'autodefineix.

Va deixar l'institut als 18 anys, sense acabar l'escolaritat, suposadament per començar la seva carrera política, al moviment juvenil del Partit del Progrés, una formació d'ultradreta xenofòba on va assumir càrrecs a nivell local. Anys més tard va passar a militar al partit. Deu anys més tard se'n va allunyar, criticant la formació per ser massa oberta a "les expectatives multiculturals" i als "ideals suïcides de l'humanisme". A través d'internet es va dedicar a difondre el seu ideari antiislàmic, xenòfob i antimarxista

Al seu perfil de Facebook, Breivik s'identifica com a "conservador", "cristià" i fan de videojocs com "World of Warcraft", que, assegura, el van ajudar a entrenar-se per perpetrar la massacre.L'ultradretà qualifica la massacre d'un acte "atroç, però necessari".

L'any 2002 va començar la seva creuada ideològica al si dels "Cavallers Templaris", assegura en el seu manifest. La policia mai ha pogut demostrar l'existència d'aquesta organització. A partir de 2009, explica, va començar la metòdica preparació de la massacre, sense despertar les sospites de la policia. Exemple prototípic de "llop solitari" va viure amagat a l'apartament de la seva mare fins que es va mudar a una granja llogada per comprar discretament els elements necessaris per fabricar la bomba.

stats