Síria
Especials 11/04/2012

El govern de Damasc es compromet a aturar l'activitat militar demà

El règim sirià ha comunicat per carta a Kofi Annan que respectarà l'alto el foc que ha de començar demà al matí, segons el pla de pau

Agències
2 min
Kofi Annan amb el ministre d'Afers Exteriors iranià, Ali Akbar Salehi, a Teheran. / ABEDIN TAHERKENAREH / EFE

Teheran / ParísEl govern sirià ha comunicat per carta a Kofi Annan que cessarà la seva activitat militar a tot el territori del país a les 6:00 de dijous hora local –les 5 de la matinada, hora catalana–, segons Ahmad Fawzi, el portaveu de l'enviat especial de l'enviat especial de l'ONU i la Lliga Àrab per a Síria, Kofi Annan. La televisió siriana ha divulgat la mateixa notícia citant fonts del ministeri de Defensa sirià.

Aquest matí, Kofi Annan ha reiterat a Teheran que espera una millora de la situació al país en les properes hores i que l'Iran, principal aliat del règim de Damasc a la zona, serà "part de la solució del conflicte".

En una roda de premsa conjunta amb el ministre d'Afers Exteriors iranià, Ali Akbar Salehi, Annan ha indicat que el govern de Damasc li ha promès que acatarà l'alto el foc previst a partir de les sis del matí de demà, dijous, "si tots el respecten". Segons Annan, l'Iran està d'acord a "buscar una sortida pacífica" a la situació de violència a Síria, ja que, ha recalcat, "una militarització més gran del conflicte seria desastrosa".

"La situació geopolítica de Síria és tan tensa que qualsevol error pot tenir conseqüències inimaginables", ha afegit Annan, per qui "el procés polític [per solucionar el conflicte] ha de ser dirigit pels sirians i respectar els desitjos del poble sirià". Salehi, per la seva banda, ha manifestat el suport iranià a la mediació d'Annan i el seu pla de pau, i ha demanat "temps" perquè el president de Síria, Baixar al-Assad, el principal aliat àrab de Teheran, apliqui les reformes que ha promès.

París diu que Al-Assad ha mentit

D'altra banda, el ministre francès d'Exteriors, Alain Juppé, ha assegurat que el president sirià, Baixar al-Assad, ha mentit a Annan i que es burla dels compromisos internacionals adquirits en base al seu pla de pau. "La comunitat internacional ha constatat que Damasc no ha respectat les obligacions del 10 d'abril. Baixar al-Assad ha mentit a Kofi Annan, que gaudeix de tot el suport de la comunitat internacional", ha assenyalat Juppé en un comunicat en què parla de la reunió que comencen avui a Washington els ministres d'Exteriors del G8.

Juppé subratllarà al G8 (Alemanya, França, Itàlia, Regne Unit, Canadà, EUA, Japó i Rússia) "la gravetat de la situació" i insistirà perquè el Consell de Seguretat de l'ONU estudiï aquest dijous "noves mesures necessàries per imposar la fi de la violència i un procés polític".

stats