Microsites  /  #ARASocial 21/11/2014

Medicaments a cost zero per als malalts de càncer

La Fundació Roses Contra el Càncer assumeix les despeses que no cobreix la Seguretat Social. També ofereix atenció als afectats i als familiars des del moment del diagnòstic fins després de la malaltia

Martí Gelabert
2 min
Taller de meditació / Fundació Roses contra el càncer

Barcelona"Donem suport des del moment del diagnòstic fins després de la malaltia. Acompanyem el malalt de càncer i la família durant tot el procés". D'aquesta manera explica la treballadora social de la Fundació Roses Contra el Càncer Sandra Foix el treball de l'entitat –amb seu a Roses (Alt Empordà)–. "Fem atenció en el procés de dol per als familiars o de seguiment dels pacients que han passat la malaltia", afegeix. Des del 1998 la fundació ha atès al voltant de 450 famílies.

L'entitat treballa entorn de diversos projectes. El principal, segons Foix, "és el d'atenció psicosocial. Pot ser directa als malalts en el centre, individualitzada per als familiars o mitjançant grups terapèutics, depenent de les necessitats dels afectats". Els voluntaris són també una altra eina clau de la fundació, ja que "fan serveis com el de 'reiki' per als afectats, tallers de meditació terapèutics, de sexualitat i, també, l'acompanyament dels usuaris a domicili", indica la treballadora social.

Un altre aspecte amb què treballa l'entitat és el suport econòmic. Mitjançant els projectes de 'Medicament cost zero' i 'Hotel cost zero' pretenen, d'una banda, "que la fundació es faci càrrec de la despesa de tots els medicaments que no cobreix la Seguretat Social" i, per l'altra, mitjançant un conveni amb l'hotel Ibis de Girona, "oferir allotjament als familiars dels malalts que hagin d'ingressar alguns dies perquè puguin descansar".

"A l'entitat el malalt té suport i un lloc on ser escoltat i entès", remarca Foix. "Necessitats n'hi ha moltes, sobretot la salut, l'atenció psicològica i el suport econòmic", aclareix. En aquest sentit, Sandra Foix lamenta que "es redueixen els ingressos econòmics del malalt per afrontar la malaltia, per baixes laborals o per pèrdues de feina i augmenten les despeses en medicació i transport". "Amb la crisi s'ha reduït molt l'ajuda a l'ambulància, que només és obligatòria quan es fa quimioteràpia, però no per a visites mèdiques, proves o la radioteràpia, que és el tractament llarg", sentencia.

Nom de l'entitat: Fundació Roses Contra el Càncer

Àmbit d'actuació: malalts de càncer i familiars

Serveis: atenció psicosocial, tallers depenent les necessitats dels usuaris, suport econòmic, seguiment dels pacients que han superat la malaltia

Web: http://www.fundacioroses.org/

stats