Especials 17/06/2013

L'Àrea Metropolitana de Barcelona ofereix infinitat d'opcions per gaudir de l'estiu a prop de casa

Presentació de la temporada Estiu Metropolità 2013

Gemma Castanyer
4 min

BarcelonaL’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va presentar el 7 de juny la temporada Estiu Metropolità, que mostra les nombroses opcions que els espais públics metropolitans ofereixen als ciutadans. Durant l’acte es va fer un repàs als serveis que, de forma coordinada, l’AMB ofereix en matèria de recuperació i conservació de parcs, platges i espais fluvials, gestió i tractament de residus, cicle integral de l’aigua i mobilitat.

L’entitat va escollir la platja del Prat de Llobregat per fer la presentació de l’acte per esdevenir un entorn que exemplifica la gestió integrada de l’AMB. Aquest espai, a poca distància de la desembocadura del riu Llobregat, ha passat en els darrers anys de ser una zona degradada i amb un alt nivell de contaminació a ser un espai natural i ciutadà de primer ordre, gràcies, entre altres millores, a l’estació depuradora del Prat, també gestionada per l’AMB. En aquest sentit, el servei del cicle integral de l’aigua de l’AMB ha estat de gran importància en la recuperació de la qualitat de l’aigua del litoral i dels espais fluvials.

Novetats a les platges

A les platges metropolitanes, l’AMB hi ha seguit ampliant els equipaments, amb la col·lecció d’elements dissenyats pels seus propis serveis tècnics. Les novetats d’aquesta temporada inclouen la instal·lació del mòdul de lavabo químic. Aquest equipament permet instal·lar lavabos públics als municipis que no disposen de xarxa de clavegueram que arribi fins la platja, ja que tracten els residus en un dipòsit per mitjà de productes químics.

Altres novetats a les platges aquest any

  • 
Nous aparca bicicletes, que s’hi instal·laran properament, el disseny dels quals és finalista a l’edició d’enguany dels premis Delta FAD 2013.

  • Nova àrea esportiva dedicada al 'kitesurf', a la platja de Castelldefels
.
  • Nou sistema de recol·lecció de residus metàl·lics que consisteix en un vehicle que passa un gran imant a pocs centímetres de la sorra i capta monedes, hams de pesca i piles, deixalles que resulten perjudicials tant per a la seguretat dels usuaris com per la fauna dels ecosistemes.

Entre el personal de l’AMB i els operaris d’empreses concessionàries, les platges compten amb un equip de 70 persones que s’ocupen del manteniment, equipament i control de qualitat.

Els parcs metropolitans, natura quotidiana

L’AMB és també la responsable de la Xarxa de Parcs Metropolitans en tots els aspectes. S’ocupa de realitzar els estudis urbanístics sobre el terreny, de dissenyar la forma i els equipaments, d’executar-ne les obres i de fer-ne la posterior promoció i conservació.

En estreta col·laboració amb els ajuntaments i els seus tècnics, l’AMB també s’ocupa del manteniment dels parcs: té cura de la vegetació, el mobiliari o les instal·lacions d’aigua, llum i drenatge, i fa obres de millora quan cal.

El tram recuperat del riu Llobregat

Un altre dels espais protagonistes de l’estiu metropolità és el riu Llobregat. El projecte de recuperació ambiental i social del Llobregat va començar el 2007, liderat per l’AMB, i té l’objectiu de reestablir el valor ecològic i ciutadà en un espai que havia quedat oblidat i degradat durant la segona meitat del s. XX.

L’itinerari recuperat, de 32 Km, troba al seu pas nombrosos punts amb un especial interès natural, històric i arquitectònic. Per fer més accessible i còmoda qualsevol ruta o excursió per la riba, l’AMB ha dut a terme nombroses actuacions en matèria d’equipament:

  • Adequació dels camins dels dos marges del riu, ara, aptes per a bicicletes i vianants
.
  • Construcció d’accessos al riu des de municipis que fins ara no en tenien
.
  • Instal·lació de senyalització informativa

  • Zones de pícnic i descans.

La majoria d’actuacions que s’han realitzat tenen com a objectiu comú endegar un procés de naturalització del riu per tal que vagi establint per ell mateix unes condicions que li permetin millorar sense tanta necessitat de la intervenció humana. Per mitjà d’aquestes actuacions s’està aconseguint, per exemple, que la fauna autòctona de la zona, que havia marxat per culpa de la contaminació, vagi retornant progressivament.

La gestió dels residus, també a l'espai públic

L’AMB, com a encarregada de la gestió dels residus que es generen a l’espai públic, ha instal·lat a les platges metropolitanes més de 90 contenidors semisoterrats que resolen els problemes de capacitat de les papereres més tradicionals. A més, els residus recollits a les platges són traslladats a la planta de triatge de Molins de Rei, on es classifiquen per tipus de material, de manera que es puguin fer servir per fabricar materials nous. Aquesta feina permet recuperar 3.000 tones l’any de materials diversos i enviar-los a reciclatge, de manera que no se’ls hagi de donar un tractament finalista –deposició controlada o incineració.

Aposta per la mobilitat sostenible

En matèria de transport públic i mobilitat, l’AMB facilita el transport a parcs i platges a bord dels nous autobusos híbrids. Aquests utilitzen un motor dièsel complementat amb un d’elèctric, fet que permet reduir les emissions de gasos contaminants en un 30% i la contaminació acústica. Actualment, l’AMB ja disposa, sumant els vehicles dels serveis de gestió directa i els de gestió indirecta (TMB), de més d’un centenar d’autobusos amb aquesta tecnologia, que permet una mobilitat més sostenible.

Aquests nous autobusos es complementen amb les opcions que tenen els usuaris per moure’s en bicicleta, gràcies als múltiples corredors verds i vies pacificades, i a la presència d’estacions del servei Bicibox, que permeten als abonats desar la bicicleta i altres objectes de forma segura i gratuïta.

Aquest any també s’ha posat en marxa el nou servei AMBtempsbus per a web, 'smartphones' i tauletes, que permet conèixer, en tot moment, el temps d’espera per a qualsevol autobús de les línies metropolitanes, en qualsevol de les 4.500 parades del territori.

stats