Fira de la Mediterrània de Manresa
Especials 29/09/2022

Una arrel que ens parla en present

La Fira Mediterrània de Manresa arriba al quart de segle recodificant l’essència de la cultura popular, el carrer i la participació de la gent, i amb 71 espectacles, 51 dels quals estrenes absolutes

3 min
L’OMAC, l’Orquestra de Música d’Arrel de Catalunya, amb Dani López a la direcció i Anna Ferrer a la veu, presentant 'Trencadís' en l’edició de l’any passat.

Del 6 al 9 d’octubre Manresa s’omple d’arrels i art en directe amb la 25a edició de Fira Mediterrània. Allunyada de les restriccions dels anys anteriors, aprofita per ser fidel a l’esperit de la cultura popular, sortint al carrer i fent-hi participar la ciutadania. I centrant-se especialment, per recollir els canvis en aquest primer quart de segle de vida, en com la tradició travessa la creació artística en ple segle XXI. O com els artistes joves d’avui dia recullen la tradició i la recodifiquen desacomplexadament. En aquest sentit, cal destacar la conversa sobre la qüestió entre l’Íngrid Guardiola, directora del Bòlit - Centre d’Art Contemporani de Girona, i el músic i productor Raül Refree.

L'espectacle 'Més lloc per a la fosca', d'Elvira Prado-Fabregat, Carles Viarnès, Míriam Encinas-Lafitte i Laia Fortià, en l'edició de l'any passat

Tot plegat sense oblidar el context d’altres fets rellevants com els 500 anys de l’estada de Sant Ignasi de Loiola a Manresa o el centenari de l’Obra del Cançoner Popular. Igualment, la Fira recollirà els fruits del pla d’impuls a la dansa d’arrel, que fa dos anys van engegar la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya i la Fira.

Després de dos anys de pandèmia, el carrer i la participació ciutadana seran els grans protagonistes. Fira Mediterrània proposa diàlegs i col·laboracions entre creadors contemporanis i associacions de cultura popular, també analitzarà com la tradició impregna la creació artística i la programació cultural, i seguirà apostant pel talent emergent amb molts artistes que presentaran el seu primer o segon treball. Es promouran espais de participació comunitària per generar contextos que es puguin reproduir en altres municipis, on es pugui ballar i cantar, i que més enllà dels espectacles s’estenguin per tot el territori aquests diàlegs entre les associacions de cultura popular i els creadors contemporanis. 

El cartell oficial d'aquesta 25a edició

Tres eixos 

La programació oficial de Fira Mediterrània és multidisciplinària i consta de 71 espectacles –més de la meitat són catalans, 11 internacionals i 18 de la resta de l’Estat–, i 51 són estrenes absolutes. Són propostes que pivoten sobre tres eixos: artistes del món contemporani que incorporen a l’arrel la seva mirada particular; els artistes més joves i emergents, que parteixen de l’arrel tot just com a matèria primera, i el present, amb reflexions sobre la tradició i com és present en la creació artística i la programació cultural.

Amb motiu dels primers 25 anys, hi haurà un regal sonor que sorgirà de l’exploració del flabiolaire d’arrel tradicional Pau Benítez i el compositor Joan Cot, que treballa des de l’electrònica. El resultat dels enregistraments durant els quatre dies de Fira es compartiran amb tothom com a cloenda. 

A banda de la programació oficial, la Fira acull activitats paral·leles centrades en l’Obra del Cançoner Popular, en motiu de la celebració del seu centenari. També els OFF, que tenen l’objectiu de potenciar la creació artística en l’associacionisme i donar suport al talent emergent perquè vagi cap a la professionalització. I l’ÀreaPRO un espai de trobada i intercanvi professional al centre de Manresa, que facilita els negocis entre l’oferta i la demanda de la música, el teatre, la dansa, la narració oral, el públic familiar i les dinàmiques de carrer. 

Imatge d'una de les jornades professionals de l'edició de l'any passat
Els eixos de la programació

La inauguració ja és tota una declaració d’intencions: un espectacle (gratuït) de carrer de gran format, estrena absoluta, amb una revisió de la Cia Voël de la llegenda manresana El Pou de la Gallina, des del llenguatge contemporani del circ –hi participen la funambulista Mariona Moya, l’escala aèria de Griselda Juncà i el quadre aeri de Josefina Castro i Daniel Ortiz–, en companyia de la colla castellera dels Tirallongues de Manresa. I a partir d’aquí, una setantena de propostes que s’estructuren en vuit grans itineraris. En el vessant musical, hi ha novetats de l’escena catalana d’arrel, l’escena mediterrània de músiques del món, i una novetat: propostes que beuen de la tradició i juguen amb l’experimentació i l’electrònica. També hi haurà artistes que proposen una mirada a l’arrel més enllà de la Mediterrània. I, vinculades a les arts escèniques, propostes de dansa, de teatre i de circ. En aquesta edició també neix un nou itinerari en què descobrirem manifestacions de cultura popular a partir d’entitats manresanes. I, com sempre, hi haurà propostes familiars que porten els infants al carrer i propostes escolars que porten els artistes de la Fira a les aules. 

I si voleu anar fent boca, aquí teniu un vídeo resum de la 24a edició:

stats