Jocs Olímpics
Especials 27/07/2012

Arrenquen els Jocs de la crisi

La ciutat de Londres inicia aquest divendres a la nit setze dies olímpics marcats pel dur context econòmic

Natalia Arroyo
2 min
LA TORXA OLÍMPICA Com serà l'encesa del peveter olímpic és una de les grans incògnites de la cerimònia inaugural d'aquesta nit a l'estadi de Londres.

BarcelonaAquest divendres a la nit, a les 22 hores, s'inauguraran de manera oficial uns Jocs Olímpics marcats durament per la crisi financera, i més després que la Gran Bretanya hagués d'admetre fa tres dies que segueix en recessió. El producte interior brut del país va caure un 0,7% en el segon trimestre de l'any i el dèficit públic britànic se situa en un negatiu 8,30%, una dada similar a la d'Espanya.

La construcció d'aquests Jocs del 2012 ha seguit un llarg i complex camí, condicionat pel greu context econòmic mundial. El pressupost final de l'esdeveniment ha multiplicat per quatre les despeses presentades en les previsions del 2005 i això ha obligat el primer ministre britànic, David Cameron, a apujar els impostos per poder fer-hi front. Es calcula que cada ciutadà haurà de pagar unes vint lliures més a l'any.

La principal justificació d'aquest brusc augment pressupostari (dels 3.000 milions d'euros inicials a prop de 12.000 que acabaran costant els Jocs) ha sigut la dificultat per implicar la inversió privada en el projecte London 2012.

L'altre motiu que ha alterat les xifres inicials ha sigut la necessitat d'enfortir la seguretat.

El descontrol econòmic es va produir molt abans, durant la construcció de la Vila Olímpica, situada en la marginal zona est de la ciutat, al districte de Newham, la tercera més deprimida del Regne Unit.

Podeu llegir-ho a l'Ara Premium.

I també hi podeu trobar:

"Els protagonistes de la cerimònia inaugural?"

Contracrònica: "Un estiu com cap altre (promet el Boris)"

"Els EUA, Rússia i la Xina dominen el món, i els Jocs"

Anàlisi: "Catalunya lidera els esports d'equip de la delegació espanyola"

Reportatge: "Ramadà, competir amb l'estómac buit"

"Les 10 cites ineludibles dels Jocs"

Anàlisi: "La presència de Catalunya als Jocs, de residual a important"

Reportatge del 'The New York Times': "Els primers 'Socialímpics'"

stats