Especials 21/09/2020

El BAM Cultura Viva aposta per la proximitat i la diversitat musical adaptat al nou context sanitari

La 4a edició del festival es farà els dies 24, 26 i 27 de setembre al Recinte Fabra i Coats, amb un aforament reduït i un espai amable i relaxat

Ara
3 min
El cartell del BAM

El festival BAM Cultura Viva es pensa i s’organitza des de l’experimentació, a través d’una convocatòria oberta d’artistes, la gestió comunitària i l’economia social per produir una oferta cultural diferenciada dins les festes de la Mercè. Un festival sense directors ni comissaris, amb una gestió compartida entre l’Ajuntament de Barcelona i projectes comunitaris i que tenen el suport d'iniciatives vinculades a l'economia social. Un espai que articula cultura, explorant altres maneres de produir sense renunciar a la qualitat artística i a la transformació social.

De fet, l'eix del BAM és el Plenari de l'assemblea, en el qual no hi ha "ni programadors ni tècnics de l'Ajuntament", com indica un dels membres. "Tot es decideix entre tots i no es donen les coses per fetes". Un festival que es replanteja constantment, a partir d'un "model cooperatiu amb gent de diversos àmbits, i molt diferents, que es posa d'acord". Per saber-ne més de com funciona el BAM podeu escoltar el podcast que s'ha enregistrat.

En la seva 4a edició, es podran gaudir de més de vint propostes artístiques de proximitat, per a tots els públics i tots els gustos. Enguany, per donar resposta a la situació provocada per la COVID19, el festival es presenta durant tres jornades, 24, 26 i 27 de setembre, i amb un aforament reduït. S’ha creat al Recinte Fabra i Coats un espai amable i al màxim de relaxat, i que s’adapta al nou context. Durant el confinament es va decidir, de forma col·lectiva, seguir endavant amb la proposta de la manera més expansiva possible, com a compromís amb el projecte i el teixit musical de la ciutat i de proximitat, i sempre complint amb totes les mesures de seguretat marcades per les autoritats sanitàries.

Per exemple, tal com s'explica al podcast, "per accedir a les actuacions s'ha de fer una pre-reserva. Això se sol fer en funció dels noms que coneixem, i justament es vol ajudar els grups que comencen i de proximitat. Per això els concerts s'agrupen sota el concepte de sessions, amb diferents conjunts agrupats segons determinats criteris. Per exemple, dijous és una nit d'indie-rock i pop".

L’espai BAM Cultura Viva vol generar un context participatiu de festa major en què la diversitat sigui una de les protagonistes principals. La 4a edició inclou les actuacions, els espectacles i les activitats de Maat, Pieces ZX, Bounties, Linalab & NotMe, Bichos do Brasil, SAffrAn!, Pivot i VISE, Bren, Las Ninyas del Corro, Indee, el showcase de Sunkusi, DANI, Sones de Marimba, Juliette Robles, Hamsa Hamsa, Banana Sound Cartel, Mancha ‘E Plátano i Manglar. Ràdio Fabra cobrirà el festival en directe, i el dissabte a la tarda es podrà gaudir d’una nova edició de la Fira del Disc Independent que reunirà més de 20 segells independents i de proximitat, i d’una sessió de Discofòrum, que és un format ben diferent per gaudir de la música i, sobretot, compartir les vivències que ens genera. Com s'explica al podcast, "cada participant disposa de cinc minuts per explicar les vivències que té vinculades a determinada cançó i, després d'escoltar la peça, es comenta tot plegat en grup".

Com cada any, la programació s’ha construït a partir d’una convocatòria oberta, que enguany va coincidir amb el principi del confinament, i on es van rebre gairebé 500 propostes connectades amb la música. Una comissió, formada per membres del Plenari del BAM Cultura Viva, ha fet una escolta activa de totes les propostes i s’ha reunit telemàticament per debatre i donar forma al cartell definitiu. A la comissió s’hi han sumat persones de perfils i experiències diverses, per guanyar en riquesa de punts de vista i experiències.

El BAM Cultura Viva és una iniciativa de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona i Fabra i Coats - Fàbrica de Creació i el Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum. L’organitzen The Good Good, Quesoni, L’Afluent, Alterevents, l’Ateneu L’Harmonia, Cultura en vivo, El Triangle Contracultural, Indigestió, Llobregat Block Party, Pedra i Quepo i altres persones a títol individual. El BAM Cultura Viva és un festival que vol satisfer al públic més exigent de la ciutat que demana cada cop amb més força gaudir d’una experiència real, honesta i compromesa amb la cultura.

Els horaris del BAM
stats