Vaticà
Especials 11/02/2013

Benet XVI abandonarà el pontificat el 28 de febrer

Diu que no se sent amb forces per assumir els reptes de l'Església en el món d'avui. El Vaticà ha confirmat la renúncia

Ara
3 min
El Papa Benet XVI aquest dilluns al Vaticà, en el moment d'anunciar la seva renúncia / AFP

BarcelonaEl papa Benet XVI ha anunciat aquest dilluns per sorpresa que abandonarà el pontificat el proper 28 de febrer "pel bé de l'Església". Benet XVI, de 85 anys, ha comunicat la decisió personalment i en llatí durant la cerimònia de canonització dels màrtirs d'Òtranto.

"Després d'haver examinat davant Déu reiteradament la meva consciència, he arribat a la certesa que, per la meva edat avançada, no tinc forces per exercir adequadament el ministeri", ha dit Benet XVI [text íntegre i vídeo]. "En el món d'avui, subjecte a ràpides transformacions i sacsejat per qüestions de gran relleu per a la vida de la fe, per governar la banca de sant Pere i anunciar l'Evangeli, cal també el vigor tant del cos com de l'esperit, un vigor que en els últims mesos ha disminuït de tal manera que he de reconèixer la meva incapacitat per exercir bé el ministeri".

El 28 de febrer a les vuit del vespre s'iniciarà la seu vacant, el temps que passa des que un pontífex mor o renuncia fins que s'escull el seu successor. En l'elecció hi participen 120 cardenals. No hi serà l'actual Papa, Benet XVI. És un procés únic que no s'ha modificat al llarg dels segles.

Una salut deteriorada, la principal raó de la renúncia

El mateix Joseph Ratizinger havia dit en el seu llibre 'Llum del món' que renunciaria al càrrec si notava que no tenia "la salut física, mental o espiritual" per seguir endavant. El germà del papa, Georg Ratzinger, ha dit que la renúncia del pontífex es deu a la seva edat i al seu estat de salut.

El món, sorprès per la dimissió de Benet XVI

La renúncia ha generat una gran sorpresa arreu del món. Algunes de les principals autoritats europees han reaccionat amb "respecte" a la decisió del pontífex. És el cas de la cancellera alemanya, Angela Merkel, que ha dit "expressem el màxim respecte pel Sant Pare, pel que ha fet i per les contribucions al llarg de la seva vida a l'Església catòlica".

Sistach destaca la seva "lucidesa" i "gran dedicació"

El cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, ha destacat que la renúncia del papa Benet XVI al seu ministeri per motius de salut "posa en relleu la seva profunda espiritualitat, la lucidesa amb què ha pres aquesta decisió i el seu amor, dedicació i entrega als seus ministeris".

Els papers del "corb": l'últim escàndol de Benet XVI

Els últims mesos del pontificat de Benet XVI han estat marcats per l'escàndol dels papers del "corb", el majordom Paolo Gabriele, que ha estat condemnat per haver robat documents privats de l'apartament papal que evidenciaven presumptes casos de corrupció. Gabriele sempre va defensar que va actuar per "amor al Papa", i després de rebre una condemna simbòlica va ser indultat pel pontífex.

L'escàndol dels abusos

El seu papat també s'ha vist esquitxat pels escàndols d'abusos contra menors comesos per clergues en diferents països. Aquests fets han causat gran impressió en Ratzinger, que no entén –com va dir– que els homes d'Església, els que han de donar més exemple, fossin capaços de "delictes tan atroços".

Purificador o inquisidor?

"Purificador", "inquisidor", guardià de l'ortodòxia de l'Església, eurocèntric i conservador han estat alguns dels adjectius que ha rebut Benet XVI en els prop de vuit anys de pontificat. Ratzinger, que durant 24 anys va ser la mà dreta del ja beat Joan Pau II i va portar les regnes de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, l'antic Sant Ofici, va arribar al papat amb fama de "dur". La seva percepció, però, ha evolucionat al llarg del seu pontificat cap a una imatge més amable i propera. Considerat com un dels grans teòlegs d'aquest segle, ha publicat tres encícliques: 'Deus caritas est' (2006), 'Spe salvi' (2007) i 'Caritas in veritate' (2009).

El Papa que va consagrar la Sagrada Família

Joseph Ratzinger va néixer a Baviera l'any 1927 i va ser elegit Papa el 2005 després de la mort de Joan Pau II. Ho va fer amb el nom de Benet XVI. "Sóc un humil treballador de la vinya del Senyor", va proclamar poc després de la fumata blanca. Ara, prop de vuit anys després d'aquella elecció, Ratzinger abandona el pontificat després d'haver proclamat 34 sants i haver consagrat la Sagrada Família de Barcelona, entre altres efemèrides.

stats