Especials 16/05/2022

CaixaForum Barcelona instal·larà el primer bosc vertical amb arbres en suspensió

La Fundació ”la Caixa” celebra el 20è aniversari del centre cultural oferint a Barcelona una gran porta verda de més de 500 m2 que connecta la muntanya de Montjuïc i la ciutat

3 min
Janet Sanz, tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona; Elisa Durán, directora general adjunta de Fundació “la Caixa”, i Constantí Serrallonga, director general de Fira de Barcelona

La directora general adjunta de la Fundació “la Caixa”, Elisa Durán; el director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, i la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, han presentat avui el projecte del primer bosc vertical amb arbres en suspensió, que s’instal·larà a l’entrada de CaixaForum Barcelona.

Per celebrar el 20è aniversari de l’equipament cultural, la Fundació ”la Caixa”, amb la col·laboració de Fira de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, regala a la ciutat un bosc vertical únic de 535 m2 de superfície de façana vegetada i 220 m2 de tancaments (12 m d’alçada i 50 m d’amplada), amb 22.000 plantes i 15 arbres de grans dimensions en suspensió. 

Natura i ciutat

D’aquesta manera, l’antiga paret del Palau de la Metal·lúrgia del recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona es convertirà a partir de desembre en una gran porta verda d’entrada que connectarà la muntanya de Montjuïc amb Barcelona, unint natura i ciutat, i integrant-se en l’entorn, a la plaça oberta a la ciutadania després de l’enderroc de l’antic restaurant La Pèrgola l’any 2014.

El bosc vertical gira al voltant del concepte d’arrels en referència a la cerca de l’aigua. En coherència, el projecte optimitzarà els recursos hídrics amb la recirculació de les aigües de reg i la captació i l’ús d’aigües de pluja.

Amb aquest singular bosc vertical, CaixaForum vol enllaçar els objectius de la Fundació “la Caixa” de millora de la societat a través de la cultura i la ciència amb el compromís de l’Ajuntament de Barcelona per estendre els corredors i els espais verds de la ciutat com a mesura de millora mediambiental. També posa en relleu el patrimoni singular i la importància de l’arquitectura i el paisatge en la qualitat de vida de la ciutadania.

Projecte educatiu

Amb aquesta instal·lació, la Fundació “la Caixa” commemora el 20è aniversari de CaixaForum Barcelona, que durant les últimes dues dècades s’ha convertit en un equipament cultural de referència per a la ciutat: ha organitzat un total de 214 exposicions i rep una mitjana de 800.000 visitants cada any.

Aquest bosc vertical es concep també com a projecte educatiu. A través d’un codi QR, els espectadors podran descobrir aquests aspectes al voltant del concepte d’arrelament, que relaciona la història vegetal i la humana (moviments migratoris, pertinença, enyorança…). A més a més, trobaran píndoles breus d’informació en gràfics i vídeos sobre el bosc vertical.

Pionera en boscos verticals

Promogut per la Fundació “la Caixa”, el projecte de bosc vertical està coordinat per l’empresa de jardineria vertical i cobertes verdes Babilon, amb la col·laboració de L’Obrador Arquitectura i Paisatge, Vidal i Solanes Arquitectes i Most Enginyers.

Amb l’objectiu de renaturalitzar les ciutats i destacar el paper indispensable de la natura a les ciutats, la Fundació “la Caixa” ha estat pionera en la instal·lació de jardins verticals. 

Inaugurat el 2007, el que es troba a CaixaForum Madrid va ser el primer d’Espanya i és el que té més superfície contínua del món. Aquest mur vegetal grandiós, dissenyat pel botànic Patrick Blanc, sobreviu sense terra, ja que només necessita aigua i nutrients.

D’altra banda, CosmoCaixa també té el seu propi jardí vertical, amb més de 15 tipus de plantes, totes mediterrànies o adaptades al clima mediterrani, una gran varietat cromàtica de flors i cinc sistemes de substrats i cultiu hidropònic.

stats