Caprabo evita el malbaratament de més de 1.100 tones d'aliments en mig any

Posar-hi fre és un dels grans reptes pendents per reduir la fam al món

Els supermercats Caprabo estan compromesos a posar remei al malbaratament alimentari.
Redacció
05/12/2025
2 min

Els avenços significatius en la producció mundial d'aliments que s'han experimentat en les darreres dècades no han aconseguit acabar amb la fam al món. Al mateix temps, el malbaratament alimentari encara és ingent. Els supermercats Caprabo estan compromesos a posar-hi remei i només en el primer semestre del 2025 han evitat el malbaratament de 1.106 tones d'aliments. A més, cadascú a casa seva també hi pot posar el seu gra de sorra per no llençar aliments que es fan malbé sense que arribin a ser consumits.

Gràcies a la innovació tecnològica, el desenvolupament agrícola i una consciència més gran sobre la nutrició, cada vegada més persones tenen accés a una varietat d'aliments suficient per garantir una alimentació equilibrada i saludable. S'han enfortit els esforços globals per tenir sistemes alimentaris sostenibles i inclusius, però per a certs sectors l'accés a una alimentació adequada no és tan senzill.

Segons l'ONU, el 2024 entre 638 i 720 milions de persones van patir fam, unes xifres que resulten impactants. Més encara si es relacionen amb el malbaratament alimentari, que el 2022 va assolir els 1.050 milions de tones d'aliments, segons el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA, UNEP en les sigles en anglès). A més d'afrontar-lo per motius ètics, es tracta d'una qüestió que té un impacte ambiental, econòmic i social, davant del qual tothom pot fer alguna cosa per contribuir a revertir-lo.

En el cas de Caprabo, les 1.106 tones d'aliments que ha evitat malbaratar en la primera meitat del 2025 es corresponen a 4,4 milions d'àpats, que equivalen a alimentar 1.212 famílies en un any. Del total, 730.393 quilos d'aliments s'han comercialitzat amb descomptes –2,9 milions d'àpats–, s'han dispensat 57.909 paquets de productes a preus reduïts a través de l'aplicació Too Good To Go i 121,2 tones s'han donat a entitats socials per a persones en situació de vulnerabilitat, la qual cosa significa haver donat 484.916 àpats, l'equivalent a alimentar 266 famílies en un any. A més, 197 tones s'han utilitzat per a pinsos i farines d'origen animal.

Programa amb els Bancs d'Aliments

Els aliments que es destinen a les famílies vulnerables es canalitzen a través del programa Microdonacions, una iniciativa solidària nascuda el 2010 en col·laboració amb els Bancs d'Aliments. Tot el personal de Caprabo hi està involucrat i, gràcies a la implicació de més de 200 entitats, es donen tota mena de productes que es comercialitzen en els supermercats, excepte begudes alcohòliques. En el cas dels aliments, s'inclouen tant productes frescos com refrigerats o congelats, fet que permet millorar la dieta de les persones receptores.

Els aliments són recollits directament per les entitats beneficiàries dels Bancs d'Aliments al mateix supermercat, amb la periodicitat que s'adapta millor a les seves necessitats. D'aquesta manera es redueix el temps de lliurament i se'n facilita el consum immediat, cosa que permet l'aprofitament de productes frescos per cobrir tots els nutrients d'una alimentació adequada.

Com implicar-se des de casa

A la llar també tenim al nostre abast posar fre al malbaratament alimentari. Són gestos simples i accions quotidianes que, sumades, no només redueixen el malbaratament, sinó que també poden rebaixar la despesa familiar. Caprabo ofereix consells per aconseguir-ho:

- Planifica la compra: tenir clar un menú setmanal ajuda a definir què cal comprar en el supermercat. És una manera excel·lent d'adquirir només el que és realment necessari.

- Revisa la nevera i congela amb assiduïtat: desenvolupar aquest hàbit permet aprofitar els productes que ja tenim, de manera que s'evita que caiguin en l'oblit o caduquin.

- Congela les sobres: el que està bo no pot sobrar. Per això, un cop l'estómac està ple, convé guardar les sobres al congelador.

- Conserva bé els aliments: presta especial atenció a les fruites, els productes càrnics, etc. Assegura't que estan en el lloc i a la temperatura correctes perquè no perdin propietats.

stats