Mengem
Especials 25/10/2022

"Les carmanyoles han de ser alegres i reconfortants"

La cuinera Ada Parellada va explicar divendres a la parada del diari ARA i TRAM, situada al Mercat de Mercats, com sortir-se’n amb il·lusió amb el menjar que es transporta de casa a la feina

3 min

Si sou dels que mengeu de carmanyola, el primer consell que heu de seguir és que la il·lusió no la podeu perdre. “Ara que ens hem atrevit a parlar de la importància de la salut mental, he de dir que les carmanyoles han de ser alegres i reconfortants”, va sostenir la cuinera Ada Parellada a l’estand que el diari ARA i TRAM van muntar divendres al matí al marc de Mercat de Mercats. Els transeünts que hi passaven, que baixaven del tramvia, que travessaven el carrer, que anaven amunt i avall, s’hi aturaven quan la veien amb les seves carmanyoles quadrades (atenció a aquesta informació sobre les carmanyoles quadrades, que de seguida en parlarem), i li preguntaven consells per fer-les.

Menjar bo, gustós i atractiu

El primer, doncs, és que el menjar que es transporta de casa a la feina ha de ser bo, gustós i atractiu perquè, quan arribi l’hora de dinar, es tinguin ganes i gana d’obrir la tapa de la carmanyola. I ara sí, parem-nos a explicar per què és important que la carmanyola sigui quadrada. “Estic en contra de les que són rodones i rectangulars, perquè si les heu de congelar us serà molt difícil, perquè ocupen molt espai al congelador”, va dir la cuinera. En canvi, si són quadrades “són més fàcils d’apilar als calaixos del congelador”. I ja que parlem del tema de les carmanyoles congelades, cal dir que la cuinera del restaurant Semproniana sosté que s’han d’etiquetar, que cal indicar què contenen. D’aquesta manera, si es va amb presses a l’hora d’agafar-les sabem què hi ha a dins. Ah, i un apunt que va aixecar rialles als que escoltaven la cuinera: “Les carmanyoles rodones són com les pizzes amb pinya: una aberració”. No cal dir-hi res més.

“Ada, i tot es pot congelar? Perquè jo un dia vaig congelar una paella, i després no em va agradar gens, un cop descongelada”, li va preguntar una dona que, aturada a la parada, seguia amb atenció les explicacions de la cuinera. “Jo diria que tot es pot congelar, llevat de les patates, que no queden bé descongelades. No m’havia trobat amb la paella i, de fet, quan ho he fet no he tingut males experiències”, li va comentar la cuinera, que va afegir que, amb la pràctica del congelador, també cal mesurar-se, perquè “tampoc no es tracta que l’obrim i que hi arribem a trobar la tomba de Tutankamon”. Dit amb altres paraules: “No fa falta que ho congelem tot, perquè les carmanyoles, si les preparem amb temps, les podem anar desant a la nevera”. Segons les preparacions, la seguretat alimentària està garantida entre tres i quatre dies.

Visitants de la parada de l'ARA i TRAM del Mercat de Mercats.

Com tallar verdures 

Hi va haver un moment del matí que la cuinera va ensenyar com tallar verdures perquè les carmanyoles en continguin de forma variada. El tall a daus, a quadrats petits, d’un centímetre, és ideal. Ho va demostrar amb una carbassa, que la cuinera va anar tallant i posant dins d’un bol metàl·lic. Va ser llavors quan una altra oient, que es va acostar a la parada del diari ARA i TRAM, li va preguntar com es podien cuinar els bolets perquè tinguessin gust. Aleshores la cuinera li va parlar de la tècnica del confitat. “Sigueu generosos amb l’oli d’oliva, no l’escatimeu. En poseu en abundància en una cassola, llavors hi poseu els bolets i els confiteu a foc molt lent durant quaranta-cinc minuts ben bé”. L’oli no ha de superar els 100º, perquè s’està fent un confitat, no un fregit. “Us asseguro que fins i tot els bolets que no tenen gust, com les gírgoles, aquells que tenen forma d’orella, n’acaben adquirint molt, i és que tot l’oli tindrà un gust boníssim”. De fet, els olis dels confitats es poden fer servir per a altres preparacions perquè no estaran oxidats com pot haver passat amb el dels fregits.

En les explicacions sobre les carmanyoles hi va haver temps per parlar de les salses, que no hi poden faltar. “Us en dic dues de molt bones: la primera, mel, mostassa i llimona; la segona, mel i soja”. Són senzilles i fan ressaltar els aliments, i es poden traslladar en un petit pot de vidre a part de la preparació i tirar-les just en el moment que ens disposem a menjar la carmanyola. I un cop menjada la carmanyola i la gana, satisfeta, el que quedi del dia ja només farà que baixada, i una baixada amb alegria.  

stats