Joan Pera: "Vaig aprendre a escriure en català gràcies a autors com Sagarra"

L'actor va interpretar 'El ferrer de tall', de Frederic Soler, durant el primer programa en català emès per TVE, el 1964

Carla Fajardo
2 min
Joan Pera

Barcelona"El català era el nostre signe distintiu. A l'escola tothom era castellanoparlant però l'educació real la vivíem a casa", assegura l'actor Joan Pera (Mataró, 1948). A casa seva, el pare cantava 'Rosó' a la mare –"Rosó, rosó, llum de la meva vida...", canta per telèfon en la conversa amb l'ARA–, que era molt catalanista. I cada any els Reis li portaven un llibre en català. "Era un regal molt especial perquè no n'hi havia gaires". A casa, durant aquells dies en què Joan Pera centrava tota l'atenció en un llibre, sonaven nadales en català. I per Pasqua, caramelles. A les classes de religió llegia en castellà, però a casa va descobrir "que no era com pensava, sinó que Déu era català".

Pera va aprendre a llegir i a escriure la llengua mitjançant els regals de Reis. El primer llibre va ser 'Per les terres roges', de Folch i Torres, que parlava d'un català que va anar a les Amèriques, i també en recorda un altre que es deia 'El gegant dels aires', que era sobre un inventor català que creava un ocell. Després va començar a llegir teatre amb Sagarra, Verdaguer, Guimerà i Rusiñol, i hi va trobar "una riquesa de llenguatge extraordinària".

L'actor diu que el teatre "es va convertir en un mitjà amb què les persones que no eren intel·lectuals podien tenir contacte amb la llengua catalana més correcta". Va ser, assegura, clau en el seu contacte amb la cultura catalana, malgrat que les representacions en català estaven prohibides. "Vam poder representar 'Els Pastorets' i 'La Passió' perquè com que eren religioses semblava que es podia fer. Va ser un gran mestratge a nivell lingüístic", assegura.

El seu germà, que era 20 anys més gran que ell, guardava llibres en català de la República com 'La vall de Josafat', d'Eugeni d'Ors, i 'La primera història d'Esther', de Salvador Espriu, que després seria un gran èxit teatral. Gràcies a totes aquestes lectures va aprendre a llegir amb 7 anys i a escriure correctament quan en tenia 13.

La televisió en català no la va veure, sinó que la va viure. TVE va cedir una hora al mes per fer televisió en català, les desconnexions del Circuit Català. Allà és on va fer les seves primeres aparicions teatrals Joan Pera. De fet, va interpretar 'El ferrer de tall', la primera obra teatral emesa pel Circuit Català, el 1964. Una peça que, tot i que durava tres hores i la van haver de reduir a una, va ser "una petita conquesta, un punt més d'esperança".

stats