Microsites CAT Serveis 27/07/2017

El Govern posa en marxa l’índex de referència de preus de lloguer

L’índex comporta més informació, més transparència i més instruments per incidir en el mercat del lloguer i per poder modular els increments de preus

5 min
La consellera, Meritxell Borràs, durant la presentació de l'Índex de Lloguers

El Govern ha posat en marxa aquest juny l’índex de referència de preus de lloguer a Catalunya amb l’objectiu d’aportar transparència al mercat de lloguer i donar eines per a modular els increments desproporcionats de les rendes que s’han produït els darrers mesos en algunes ciutats de Catalunya. L’índex s’aplicarà a 27 municipis, la població dels quals representa gairebé un 60% de la total de Catalunya.

Aquest índex comporta més informació, més transparència i més instruments per incidir en el mercat del lloguer i ha de servir per poder modular els increments de preus. “S’ha acabat anar a cegues quan un ciutadà busca un pis. Ara tindrà una referència clara i real del preu mitjà del lloguer d’un habitatge en funció d’on és i com és”, apunta la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs.

La posada en marxa de l’índex era un compromís del Govern, que respon a l’objectiu de buscar mesures per convertir el lloguer en una opció real i una alternativa atractiva per a la ciutadania. La consellera Borràs ha assegurat que ha estat una feina complexa perquè “no hi ha cap registre d’aquesta magnitud, amb la quantitat de dades i d’informació com aquest a tot l’Estat ni tampoc enlloc d’Europa”.

Indicador de consulta pública

L’índex és un indicador de consulta pública amb caràcter informatiu que permet conèixer una estimació del preu mitjà del metre quadrat de lloguer d’un habitatge ubicat en una zona i amb unes característiques definides per qui fa la consulta. Aquesta eina es nodreix de les dades reals de pràcticament 200.000 contractes de lloguer dipositats al Registre de fiances de l’Incasòl, i està connectada amb la base de dades del Cadastre. L’índex ofereix una aproximació fidel a la realitat del mercat de lloguer, i permet que tant els ciutadans que busquen un habitatge de lloguer com els que volen posar-ne un a lloguer tinguin una referència clara del preu mitjà del lloguer d’acord amb la ubicació i les característiques de l’habitatge.

Amb l’índex, les administracions disposaran d’una nova eina per incentivar el mercat del lloguer i per elaborar polítiques públiques d’habitatge. En els propers mesos, un cop es comprovi el bon funcionament de l’índex, el Govern establirà mesures via decret per incloure incentius als propietaris que lloguin el seu habitatge per sota de l’índex de referència com ara la prioritat per accedir a ajuts específics a la rehabilitació, prioritat per accedir a l’Avalloguer, un instrument del Govern que, entre d’altres, dona garanties de cobrament als llogaters, i s’estudiarà la viabilitat d’establir desgravacions fiscals en impostos com ara el tram català de l’IRPF. També es regularà l’obligatorietat de fer constar a les ofertes i als contractes de lloguer si el preu es troba dins dels paràmetres de l’índex de referència.

Actualment la Generalitat duu a terme reunions de seguiment amb els ajuntaments en els quals s’aplica l’índex per valorar el seu funcionament o incloure-hi millores. Els ajuntaments també podran fer servir l’índex en les seves polítiques d’habitatge amb mesures com ara bonificacions de l’IBI per als propietaris que lloguin els seus pisos per sota de l’índex de referència.

Els municipis on és d’aplicació l’índex de referència són: Badalona, Barcelona, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, Granollers, l’Hospitalet de Llobregat, Igualada, Manresa, Mataró, Mollet del Vallès, Rubí, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Vic, Vilanova i la Geltrú, Girona, Figueres, Olot, Blanes, Tarragona, Reus, Tortosa i Lleida.

Pàgina web

El web de l’índex de referència de preus de lloguer a Catalunya, que és agenciahabitatge.gencat.cat/indexdelloguer, es pot consultar en línia i funciona com un cercador obert a tothom. A l’hora d’entrar en les dades d’un habitatge concret, qualsevol persona podrà conèixer el preu mitjà del metre quadrat de lloguer d’una mostra d’habitatges de característiques de superfície similars al voltant de l’adreça introduïda. El procés de consulta consta de quatre passos, tres dels quals són obligatoris per poder obtenir l’índex: ubicació, superfície i estat de manteniment.

Punts clau de l'Índex

  • Aportarà transparència al mercat de lloguer
  • Ajudarà a modular els creixements desproporcionats de preus
  • Fixa el preu mitjà del metre quadrat d’un habitatge per zona i característiques
  • Inclou dades de 200.000 contractes dipositats a l’Incasòl
  • S’aplicarà a 27 municipis que representen el 60% de la població de Catalunya

Aplicacions futures:

  • Constarà a les ofertes i als contractes de lloguer
  • Més facilitats per a ajuts a la rehabilitació o l’Avalloguer
  • Desgravacions fiscals i subvencions per part de les administracions

agenciahabitatge.gencat.cat

El web de l’índex de referència de preus de lloguer a Catalunya agenciahabitatge.gencat.cat/indexdelloguer es pot consultar en línia i funciona com un cercador obert a tothom. A l’hora d’entrar en les dades d’un habitatge concret, qualsevol persona podrà conèixer el preu mitjà del metre quadrat de lloguer d’una mostra d’habitatges de característiques de superfície similars al voltant de l’adreça introduïda. El procés de consulta consta de quatre passos, tres dels quals són obligatoris per poder obtenir l’índex: ubicació, superfície i estat de manteniment. Des de la seva posada en marxa, la pàgina de consulta de l’índex ha rebut més de 218.000 visites de 65.000 usuaris

Com fer servir el web

1. En el primer pas, en el qual es demana la introducció de les dades al camp “adreça”, la informació mínima necessària per obtenir un resultat correcte és el carrer i el municipi. Un cop introduït, es mostra un mapa de localització.

2. El segon pas consisteix a indicar la superfície construïda de l’habitatge sense elements comuns. Si no es disposa d’aquesta dada, però sí de la referència cadastral de l’habitatge o de l’adreça exacta (inclosos el pis i la porta), es pot consultar la superfície i l’any de construcció al web del Cadastre.

3. El tercer pas demana l’estat de manteniment: “en perfecte estat”, “en bon estat”, “calen actualitzacions” i “en estat deficient”.

4. En el quart pas, per tal d’ajustar més la cerca, es pot introduir informació complementària sobre les característiques de l’habitatge, com ara la planta, el període de construcció, el certificat energètic, amb o sense ascensor, aparcament i mobiliari.

5. Una vegada completats aquests passos, s’han de verificar, s’han de verificar i enviar les dades aportades perquè el sistema pugui creuar les dades i mostrar els resultats.

6. Finalment, apareix marcat l’índex de referència del preu del lloguer d’un habitatge amb les característiques indicades, acompanyat de dues dades més, que fan referència a l’àrea inferior i a l’àrea superior del rang de preus del metre quadrat dels contractes de lloguer existents d’acord amb els criteris de cerca.

stats