Pla d’acció del sector làctic català per fer front als reptes de futur
L’objectiu del pla, promogut per la Generalitat de Catalunya, és fomentar el sector lleter català i crear noves oportunitats que garanteixin el seu desenvolupament i la viabilitat de les explotacions ramaderes
El sector làctic català compta amb un pla d’acció fruit del treball, de més d’un any i mig, d’un grup d’experts impulsat pel departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, format per l’administració, el sector i especialistes en diferents àmbits. L’objectiu és potenciar el sector lleter català perquè pugui fer front als reptes que té plantejats i aprofitar noves oportunitats que garanteixin la viabilitat i el desenvolupament de les explotacions del país.
El pla d’acció del sector làctic català 2017-2019 s’estructura en tres grans eixos: millora de l’eficiència de la producció lletera, la comercialització i promoció, i la innovació i transferència. I es concreta en 15 actuacions encaminades a garantir vies de continuïtat al sector i també a aconseguir que els seus productes tinguin més valor afegit.
Les principals línies d’actuació són la millora en la gestió de la producció de llet i en la competitivitat, tant de productors com de la indústria transformadora, la promoció i diferenciació dels productes agroalimentaris catalans, la intensificació de campanyes d’informació als consumidors, el suport als productes ecològics, el foment a la internacionalització, el suport a la innovació i transferència del coneixement, i el foment de l’associació de la producció per millorar la comercialització.
Segons la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, amb totes aquestes accions es vol “impulsar i afavorir aquest sector, tant important a Catalunya, amb un entramat d’explotacions ramaderes, que són un element de dinamització socioeconòmica i de cohesió territorial, i assegurar el relleu generacional, que és la garantia de futur d’aquest sector”.
Els últims anys el sector lleter català ha passat per una situació difícil, sobretot a partir de la desaparició de les quotes lleteres, però alhora ha viscut una innegable transformació i avui és un sector altament professionalitzat.
LES 15 ACCIONS
EIX 1: Millora de l'eficiència de la producció lletera
- Assessorament tècnic i econòmic a les explotacions.
- Millora de la qualitat de la llet i la seguretat de les explotacions lleteres.
- Diversificació cap a la producció ecològica.
- Regulació de la venda de llet crua.
EIX 2: Comercialització i promoció
- Creació de l’Institut Català de la Llet i dels Productes Làctics.
- Creació de panels de degustadors entrenats i de consumidors.
- Indicació d’origen de la llet als envasos.
- Protecció de la producció i promoció del mató.
- Llet a les escoles.
- Anàlisi de la cadena de valor del sector làctic.
- Plataformes de comercialització.
- Internacionalització.
- Visió estratègica del sector.
EIX 3: Innovació i transferència
- Innovació.
- Activitats de difusió per a la millora de l’eficiència del sector làctic.