Contingut patrocinat
Especials 02/10/2023

Les claus que expliquen per què Barcelona capta tants congressos

El programa de Turisme de Barcelona, el Barcelona Convention Bureau, dedicat al sector MICE ('meetings, incentives, conventions and exhibitions'), celebra 40 anys d'èxit

3 min
El 1983 neix el Barcelona Convention Bureau (BCB), l’àrea especialitzada de Turisme de Barcelona per a la promoció i captació de congressos i convencions a la ciutat

El 1983 neix el Barcelona Convention Bureau (BCB), l’àrea especialitzada de Turisme de Barcelona per a la promoció i captació de congressos i convencions a la ciutat. Aquest programa dedicat al sector MICE (reunions, incentius, convencions i esdeveniments) va ser pioner a Espanya i és el segon Convention Bureau més antic d’Europa. 

El model de gestió público-privada del BCB dins del marc del consorci Turisme de Barcelona, el treball en equip amb Fira de Barcelona, el Gremi Hotels Barcelona i l’Ajuntament de la ciutat, a més de la seva estreta col·laboració amb les més de 300 empreses membres del BCB, són les claus del seu èxit: haver aconseguit que Barcelona s’hagi consolidat com a destinació de grans congressos i convencions internacionals. 

Des dels seus orígens, el BCB –sota la direcció d’Airy Garrigosa, pionera del sector– ha treballat perquè la capital catalana sigui seu recurrent de congressos. Al llarg dels anys, i des del 2012 sota la direcció de Christoph Tessmar, s’han acollit els principals congressos del sector medicocientífic i altres cites destacades del món congressual, corporatiu i firal també del camp farmacèutic o tecnològic, i s'ha posicionat així al capdavant de sectors punters que reporten grans beneficis per al coneixement i el teixit econòmic, social i educatiu de la ciutat. 

Els fruits del treball en equip

Algunes de les fites importants han estat la celebració de la European Society of Cardiology, que ha tornat diverses vegades des que va venir per primera vegada el 1992; del primer gran esdeveniment no mèdic, el Congrés Mundial d’Arquitectura, del 1996, que repetirà 30 anys després, el 2026; de la fira més important al món del sector de les reunions, la IBTM, que el 2004 deixava Ginebra per traslladar-se a Barcelona, o un dels èxits més reconeguts, l’arribada des de Canes del Mobile World Congress, que ha renovat cada any la seu i a partir del 2023 fixa Barcelona com a seu permanent. 

Hi ha diversos indicadors que evidencien l’èxit de la feina feta els darrers 40 anys pel BCB com els premis rebuts per la seva tasca.

L’experiència i el coneixement a fons de la ciutat i del món de les reunions del BCB han permès situar Barcelona com una de les destinacions més qualificades a l’hora d’acollir congressos i convencions. També s’han dut a terme diverses accions perquè la ciutat segueixi creixent en aquesta línia. Un exemple és la cooperació amb Viena el 2012, una iniciativa pionera del sector que suposa la presentació conjunta de Barcelona i la capital austríaca per a la captació de nous congressos que després s’alternen a les dues ciutats.

Aquesta coalició ha permès portar cinc congressos a les dues ciutats, entre ells l'UEG Congress, l'EANM Congress (Annual Congress of the European Association of Nuclear Medicine) o el CIRSE (Cardiovascular and Interventional Radiological Society of Europe). Una altra és la fusió el 2017 entre el BCB i el Convention de la província per tirar endavant una estratègia que reforci encara més la marca Barcelona en el sector MICE aprofitant l’àmplia oferta del territori. 

Una de les destinacions més qualificades

Hi ha diversos indicadors que evidencien l’èxit de la feina feta els darrers 40 anys pel BCB, com els premis rebuts per la seva tasca –el premi World Travel Awards com a millor destinació de turisme de negocis (2017), el premi IMEX com a millor entitat de promoció de congressos (2018) o el reconeixement de M&IT com a millor Convention internacional (2022)–, o que Barcelona estigui al capdavant de diferents rànquings de prestigi, com el de l’ICCA, que situa la ciutat entre les cinc primeres posicions com a seu organitzadora de congressos internacionals i la primera ciutat del món en nombre de delegats participants. Barcelona ha passat de celebrar 50 esdeveniments associatius i corporatius el 1983 als gairebé 2.000 actuals, amb gairebé 700.000 delegats. 

Les dades parlen per si soles

El 2018 Barcelona assoleix una fita històrica, l'impacte econòmic del turisme de reunions més important, 1.901 milions d'euros, uns guanys que van més enllà de l’impacte econòmic directe en la ciutat i que també impliquen transferència de coneixement i un impacte significatiu en la comunitat local. Malgrat que el covid va suposar un parèntesi important en el turisme de congressos i convencions, el sector s’està refent amb un comportament fins i tot millor del que s’havia previst pel que fa a nombre de reunions i delegats. El 2022 els resultats s'aproximen als valors prepandèmics, i se situen un 94,6% de recuperació respecte al 2019. 

El Barcelona Convention Bureau i els seus membres associats segueixen treballant perquè les previsions de futur segueixin sent positives. Presenten una mitjana de 80 candidatures per acollir congressos i participen en diverses missions i visites comercials per a la promoció i l'impuls del sector empresarial. A banda dels grans congressos que es fan cada any –MWC, IOT Solutions i Smart City Expo World Congress–, Barcelona acull el 2023 importants cites congressuals com el World Parkinson Congress, l'ECNP Congress o el WCO-IOF-ESCEO Congress, entre d’altres, i ja s’han confirmat més de 200 congressos i convencions per als pròxims anys.


Visita la web per saber-ne més.

L’experiència i el coneixement a fons de la ciutat i del món de les reunions del BCB han permès situar Barcelona com una de les destinacions més qualificades a l’hora d’acollir congressos i convencions.
stats