El cooperativisme guanya terreny

Ramon Sarroca: “Les cooperatives agràries som un sistema productiu sostenible i arrelat al territori”

President de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya

Redacció
2 min
Ramon Sarroca, President

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) és una de les entitats que, en el marc de la Confederació de Cooperatives de Catalunya, ha impulsat el 125è aniversari i el Congrés del Cooperativisme celebrat el 4 de juliol a Barcelona.

 Una fita rellevant…

— L’any 1889 es va fer el Primer Congrés del Cooperativisme i es va constituir la primera entitat representativa del moviment. Volem aprofitar aquest fet històric per mostrar a la societat catalana que és possible generar riquesa des de la solidaritat i sent fidels als principis d’organització democràtica, cooperació i interès per la comunitat.

Dins d’aquest moviment, quin seria el paper del cooperativisme agrari?

— A Catalunya, som 193 cooperatives agràries que agrupem 32.115 socis i sòcies productors, que tenim presència a 33 comarques i a uns 300 municipis. Les cooperatives agràries més antigues es van fundar entre el 1885 i el 1889. Avui dia, gairebé el 30% són entitats centenàries i 3 de cada 4 van ser fundades fa més de 50 anys. Les cooperatives agràries som, doncs, un sistema productiu sostenible, resilient i arrelat al territori, que volem afrontar el futur coordinadament amb altres branques del cooperativisme.

¿La innovació i el relleu generacional serien objectius prioritaris?

— La innovació tecnològica i la incorporació de joves al camp i també als òrgans de govern de les empreses cooperatives són grans eixos de treball de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Els nostres objectius també inclouen promoure la sostenibilitat, impulsar la comercialització dels productes, professionalitzar la base productiva i seguir impulsant la intercooperació com a estratègia bàsica que estem fomentant des de fa més de vint anys.

Com fer front a aquests reptes?

— Una eina clau serà el projecte Impuls.coop, que hem desenvolupat conjuntament amb el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Es tracta d’un programa innovador i ambiciós, que identifica necessitats i opcions de suport per donar resposta als canvis. Impuls.coop neix amb la voluntat d’esdevenir un revulsiu per al cooperativisme agrari de Catalunya.

stats