Un model de supermercat innovador i transformador

El Projecte SIS (Supermercats i Cafeteria Inclusius i Socials) ocupa persones especialment vulnerables, o bé per risc d’exclusió social o per trastorns de salut mental

Caprabo obre a Vilafranca del Penedès (Barcelona) el primer Supermercat Inclusiu i Social (SIS) de Catalunya.
Redacció
04/07/2025
2 min

El Projecte SIS (Supermercat i Cafeteria Inclusius i Socials) és una iniciativa pionera nascuda l’any 2021 arran de la intercooperació entre diverses cooperatives de treball i altres organitzacions de l’economia social i solidària, liderada per Entrem Grup Cooperatiu d'Inserció Laboral. L’objectiu inicial era desenvolupar un model de supermercat innovador i transformador, que servís per crear llocs de treball per a col·lectius vulnerables amb una proposta de valor que integrés inclusió, dinamització comunitària i viabilitat econòmica mitjançant els principis cooperatius. La idea finalment es va concretar en dos espais interconnectats: el supermercat SIS, gestionat sota un model de franquícia social amb Caprabo —l’aliança amb què aporta coneixement del sector, tot minimitzant riscos— i Cafeteria Espai SIS, un espai confortable amb servei de restauració i destinat a la dinamització d'activitats culturals.

Inserció sociolaboral i impacte social i comunitari

D'ençà de la seva materialització a finals del 2023, amb la inauguració del primer supermercat SIS i Espai SIS a Vilafranca del Penedès, el projecte ha servit no només per posar en valor les capacitats i competències de les persones especialment vulnerables a les quals ocupa (11 de les 14 que en formen part), sinó que també genera un impacte social i comunitari, en tant que prioritza la venda de productes provinents d’una seixantena de cooperatives i proveïdors de l’economia social i, alhora, crea un espai obert per a la dinamització cultural i la inclusió social. I no només això, perquè el Projecte SIS serveix de marc per desenvolupar accions pedagògiques sobre consum responsable i sostenibilitat.

El Projecte SIS, per tant, es presenta com un referent català i demostra que és possible combinar viabilitat econòmica amb un impacte positiu. “Aquesta proposta aposta per un model dinàmic, innovador i centrat en les persones, preparat per transformar el sector amb una visió de futur”, comenten des del seu òrgan gestor, alhora que avancen l’objectiu del projecte per al 2025: augmentar el nombre de proveïdors de cooperatives i de productes de proximitat.

stats