Fira de Barcelona
Especials 01/11/2022

Cuina social, sostenible i transformadora: els ingredients de Gastronomic Forum Barcelona 2022

Més de 140 ponents i 300 expositors se citen al Recinte Montjuïc de Fira de Barcelona del 7 al 9 de novembre

4 min
Ponència durant l'anterior edició de Fòrum Gastronomic Barcelona

Gastronomic Forum Barcelona (GFB), organitzat per Fira de Barcelona, celebra una nova edició del 7 al 9 de novembre al palau 8 del Recinte Montjuïc. El certamen reunirà més de 300 empreses que exposaran la millor oferta per a la restauració i el foodservice i on les tendències gastronòmiques basades tant en la innovació com en el revival de les receptes clàssiques tindran un paper protagonista.

El certamen referent en l’alta cuina congregarà l’oferta més representativa del mercat destinada als professionals de la restauració i l’hostaleria i presentarà, a l’espai InnoForum, una trentena de novetats alineades amb les noves tendències de producció i consum. En aquest sentit, en aquesta edició seran protagonistes els productes de gurmet, amb especial atenció a tots aquells elaborats amb consciència sostenible i socialment responsables, que s’adapten a les necessitats d’un consumidor cada vegada més conscienciat amb el medi ambient i els hàbits de vida saludables.

Durant la presentació del GFB, que es va realitzar a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, el director del certamen, Josep Alcaraz, va destacar que estem davant “d’un dels grans esdeveniments de restauració i hostaleria”: “És molt viu i té un dels millors programes de la història del saló. Als estands hi estaran passant coses constantment”. Per a Alcaraz, el “GFB és, a més d’un enorme congrés que aporta les claus del panorama gastronòmic actual, un saló comercial on les empreses més actives del mercat realitzen negocis amb les principals companyies d’hostaleria i foodservice del país”. 

Una mirada social i sostenible

En aquesta edició, el GFB té un marcat caràcter social i sostenible, i restaurants amb projectes solidaris i amb polítiques de residu zero explicaran el seu model de negoci. Un dels blocs de major actualitat estarà dedicat, precisament, al poder transformador de la cuina, on s’explicaran iniciatives que busquen oferir una cuina de qualitat més assequible.

Pep Palau, codirector de l’esdeveniment, destaca també la proposta de descobrir tot el que s’amaga rere la cuina: “Ens hem adonat que darrere els fogons hi passen tantes o més coses que als mateixos fogons. Tot un univers que volem descobrir fent una aproximació més profunda a la realitat de la restauració. Recollim projectes que mostren com des de la cuina es pot millorar la societat”. 

Així, més de 140 cuiners i experts de 15 països seran protagonistes de les activitats del certamen, que sota el lema "Darrere la cuina", comptarà amb xefs de renom internacional com Joan Roca, Quique Dacosta, Paco Pérez, Nandu Jubany, els germans Torres, els xefs del Disfrutar –Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas–, Alexandre Mazzia, Ebru Baybara i Emile van der Staak, entre altres. Com apunta el xef Eduard Xatruch, “és un orgull que un país que és capdavanter en cuina i serveis, també ho sigui amb el GFB. És molt important tenir espais on compartir i aprendre i com el Forum no n’hi ha cap altre”.

Finalment, ponències i taules rodones a càrrec de professionals en gestió hostalera, innovació científica-gastronòmica i food design, entre altres disciplines, constitueixen la proposta de Fòrum Lab, l’àrea multidisciplinària orientada a la divulgació de noves tendències, que en aquesta ocasió té com a eixos centrals el disseny i la ciència.

Activitats
  • A l'Auditori • Dilluns 7 de novembre. 'Noves propostes de conceptes consolidats', a càrrec de Joan Roca, d’El Celler de Can Roca • Dimarts 8 de novembre. 'Jubany, una marca que fidelitza', a càrrec de Nandu Jubany, de Can Jubany • Dimecres 9 de novembre. 'Bones pràctiques al treball i en sostenibilitat ambiental', a càrrec de Sergio i Javier Torres, de Cocina Hermanos Torres
  • Al Taller • Dilluns 7 de novembre. 'La pastisseria segons Oriol Balaguer', a càrrec d’Oriol Balaguer • Dimarts 8 de novembre. 'Objectiu residu zero. El reciclatge com a sistema', a càrrec de Douglas McMaster del restaurant Silo (Londres) • Dimecres 9 de novembre. 'L’era de les plantes a la cuina' amb Emile van der Staak, del restaurant De Nieuwe Winkel (Països Baixos)
  • Al FòrumLab • Dilluns 7 de novembre. 'Les persones del servei, al servei de les persones' • Dimarts 8 de novembre. 'Disseny, (R)evolució i innovació a la gastronomia', amb Luki Huber, Elsa Yranzo i Alexa Trilla • Dimecres 9 de novembre. 'El garum, l’aroma més antic de la Mediterrània', amb Harold McGee, Ricard Camarena i Pere Planagumà

LES PRINCIPALS NOVETATS

Nous sabors

• Oli fumat amb gust de brasa. Oleum presenta Oleum ahumado Arboris, un Oli d’Oliva Verge Extra (OVE) premium fumat amb fusta d’olivera, que li proporciona aromes i matisos típics de la brasa. Per acabar plats elaborats a la planxa, forn o microones com si estiguessin fets a la brasa. 

Asparagus, de Brot d'Or

• Brot amb forma d’espàrrec i gust de pèsol. Brot d’Or ha creat Asparagus, un brot de pèsol al qual se li ha privat de llum. Per això té una tonalitat blanca, una textura cruixent i un gust que recorda clarament el pèsol. Té un alt contingut en proteïnes, és ric en fibra i font de ferro, calci i vitamina C. 

• Cervesa negra envellida en barril. Cap d’Ona presenta la seva cervesa negra elaborada amb sègol de la Cerdanya i envellida en barril de vi durant 36 mesos. Ha estat elegida Millor Cervesa Negra del món als World Beer Awards. 

La cervesa negra envellida de Cap d'Ona

Productes per a vegans

• Formatge vegà curat. Veggi Karma presenta formatges vegetals elaborats a la manera dels formatgers tradicionals. Utiliza la fermentació de tramussos i anacards i la curació per aconseguir semicurats amb herbes provençals, mozzarella vegetal, ricotta vegetal, etc.

Una nova pasta alimentària a partir d’un cereal antic: Florence Aurora

• Pasta eco de Florence Aurora. L’Hort del Silenci elabora una nova pasta alimentària a partir d’un cereal antic: Florence Aurora. És una varietat autòctona de Lleida, més resilient i que necessita menys aigua. Amb gust de carabassa o de tomàquet i all. 

• Gelats d’oli de mil gustos. Gelats vegans de Sandro Desii fets a partir d’oli d’oliva verge extra (OVE). Han guanyat el premi We’re Smart@Future Awards 2022 en la categoria Producte de l’Any.

Gelats vegans a partir d'OVE
stats