Contingut patrocinat
Especials 04/02/2023

Una cursa contra la pobresa

Oxfam Intermón organitza la marxa esportiva Trailwalker per lluitar contra la desigualtat que provoca la crisi climàtica

3 min
Participar en la Trailwalker suposa córrer per una bona causa

“L’emergència climàtica és una cursa que estem perdent, però és una cursa que podem guanyar”, deia António Guterres, secretari general de Nacions Unides a la Cimera d’Acció Climàtica de 2019. Uns anys abans, el 2011, Oxfam Intermón va organitzar el primer Trailwalker, un desafiament esportiu en equip amb l’objectiu de recaptar fons per respondre a emergències humanitàries causades pel canvi climàtic i la pobresa que produeixen, com ara inundacions o sequeres, i donar suport a les persones més afectades pel canvi climàtic. Des d’aleshores compta amb dues edicions a Girona, que se celebren entre els mesos de maig i juny.

Un repte solidari

Oxfam Intermón Trailwalker és la marxa esportiva i solidària que es camina o corre en equips, amb 4 participants que caminen i dues persones de suport, que poden recórrer diferents distàncies: 10, 55 o 100 km. Hi ha diferents recorreguts, que es poden completar en un màxim d’hores en funció dels quilòmetres que es facin. Qui s’atreveixi a fer la ruta de 100 km anirà des d’Olot fins a Sant Feliu de Guíxols en un màxim de 32 hores; per a la de 55 km, tindrà un màxim de 16 hores per anar des d’Olot fins a Girona, i la distància de 10 Km., que no necessita el personal de suport, des de Santa Cristina d’Aro fins a Sant Feliu de Guíxols en un màxim de 4 hores.

La Via Verda de Girona

Tots els reptes transcorren per la Via Verda de Girona, un entorn natural que es pot gaudir amb amics, família o companys de feina; on no és imprescindible córrer, també es pot caminar, i tampoc cal fer-la per relleus, només fa falta que els 4 membres de l’equip comencin i acabin junts. Els participants d’edicions anteriors -més de 28.400 persones en aquests darrers anys- reconeixen que el que més els motiva a formar part de la Trailwalker és la possibilitat de compartir una experiència amb amics o companys de feina (60%), trobar noves maneres de col·laborar amb objectius solidari i el repte esportiu que els suposa.

El 6 i el 7 de maig són les dates de la Trailwalker a Girona d’aquest any. Les inscripcions estan obertes fins al 4 de maig o fins que s’arribi al màxim d’equips inscrits (400). La inscripció es fa a través de la web, on només s’han d’introduir les dades i triar el nom de l’equip i començar a entrenar i recaptar. Hi ha una sèrie de bonus i incentius. Més enllà de la cursa, la Trailwalker compta amb l’al·licient de col·laborar amb causes solidàries d’Oxfam Intermón. D’aquí que cada equip es comprometi a recaptar un mínim de 1.500 € –els de 10 km, un mínim de 500 €– amb l’objectiu de lluitar contra la pobresa i la fam causades pel canvi climàtic. Els donatius es poden aconseguir a través de donacions directes de familiars, amics o companys de feina, amb patrocinadors, venent material (marxandatge de la botiga Trailwalker) o organitzant activitats per recaptar fons. Aquests donatius, que poden desgravar fins a un 80%, es convertiran en aigua potable per a les comunitats afectades per sequeres. També és possible col·laborar amb la Trailwalker sent voluntari o voluntària de la cursa, estant a la línia de sortida o arribada, als punts d’avituallament i de control o animant els participants.

Oxfam Intermón Trailwalker proposa diferents recorreguts, que es poden completar en un màxim d’hores en funció dels quilòmetres que es facin.

Caminar contra la crisi climàtica

La Trailwalker és una oportunitat per assolir un repte esportiu contribuint alhora a un objectiu solidari com combatre efectes de la crisi climàtica i que algunes de les persones que en resulten més afectades tinguin una vida digna. 

El canvi climàtic està canviant la vida de milions de persones. Malgrat que la meitat més pobra de la humanitat només és responsable del 10% de les emissions, és la que més en pateix les conseqüències. A tot el món una de cada quatre persones (2.200 milions) no té accés a aigua potable a la seva llar i 844 milions ni tan sols tenen accés a un servei bàsic d’aigua potable. La falta d’aigua, a més del problema d’abastament que suposa, augmenta el risc de contraure malalties que poden afectar sobretot les criatures. Es calcula que cada any causa la mort de 297.000 infants menors de 5 anys.

Participar en la Trailwalker suposa córrer per una bona causa, amb els 8 M€ recaptats en edicions anteriors, Oxfam Intermón ha fet arribar aigua potable a més d’un milió de persones. Amb les aportacions d’enguany se seguirà ajudant la població més vulnerable: amb 500 € es pot apropar l’aigua a 10 famílies, i amb 1.500 €, aconseguir que 117 dones es formin per poder adaptar-se al canvi climàtic. 

stats