Especials 05/09/2012

La Diada institucional reivindicarà la llengua catalana arran de "les agressions viscudes"

El Parlament restablirà l'escut original de la façana i la portuguesa Maria de Medeiros actuarà en l'acte de la Ciutadella, que conduirà Mònica Terribas

Roger Tugas
2 min
Francesc Homs i  Lluís Corominas, durant la roda de premsa d'aquest dimecres

BarcelonaEl portaveu del Govern, Francesc Homs, i el vicepresident primer del Parlament, Lluís Corominas, han presentat aquest dimecres al matí el programa que les institucions catalanes han organitzat amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya. Segons Homs, l'acte institucional al Parc de la Ciutadella tindrà com a fil conductor "la pròpia afirmació nacional" i, molt especialment, "la llengua catalana, després de les agressions viscudes últimament".

Dirigirà l'acte, com el 2011, el dramaturg Joan Ollé, i el conduirà la periodista Mònica Terribas. Aquest cop l'artista estrangera convidada serà la portuguesa Maria de Medeiros, que cantarà un poema d'Ausiàs March musicat per Raimon. El municipi que enguany lliurarà la senyera a Artur Mas serà l'empordanès Capmany, que simbolitza la "lluita contra el foc".

De la mateixa manera, el Parlament entregarà el dia 10 la Medalla d'Or de la cambra a Òmnium i Càritas i per celebrar els 80 anys de l'obertura del Parlament, es restablirà l'escut original de la senyera a la façana en el lloc on hi ha ara el de Felip V i es projectarà el discurs de Francesc Macià amb què va obrir la legislatura del 1932.

Corominas ha reiterat el compromís de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, de rebre els organitzadors de la manifestació independentista de l'Assemblea Nacional Catalana quan acabi la marxa. L'acompanyaran els membres de lam esa i els diputats que ho desitgin.

"No és un Onze de Setembre qualsevol", "ens observarà molta gent a fora", va alertar Homs, que va cridar a "aprofitar l'aparador que tindrem arreu per demostrar el que som, el que pensem, el que manifestem i la nostra afirmació com a país". "Aquest esperit ho hauria de compartir tot", ha defensat, i ha recordat que des que es va restablir el 1980, cap partit hi ha faltat, en relació amb l'amenaça del PP de no ser-hi si els actes institucionals tenen un "to sobiranista".

stats