Present en més de 400 municipis des de l'interior fins al litoral: així és la DO Catalunya
La Denominació d'Origen Catalunya compleix 25 anys d'arrelament al territori
La Denominació d'Origen (DO) Catalunya celebra aquest any el seu 25è aniversari i ho fa amb la mirada posada en el futur però amb els peus fermament arrelats a la terra. Nascuda amb la voluntat de ser una eina estratègica per al conjunt del sector vitivinícola català, la DO Catalunya ha sabut consolidar-se com una de les figures més representatives del vi del país. Una de les claus d'aquest èxit ha estat la seva estructura flexible i oberta, que ha permès a cellers i viticultors desenvolupar el seu projecte amb llibertat creativa, però, evidentment, amb el compromís que mereix el territori i el paraigua d’un segell europeu reconegut de qualitat.
La DO Catalunya abasta una àmplia extensió que inclou tots els territoris de tradició vitivinícola del país. Les dades parlen per si soles: més de 400 municipis de les quatre demarcacions catalanes, des de l’interior fins a zones properes a la costa, i prop de 200 cellers inscrits. Aquesta extensa cobertura geogràfica es tradueix en una gran riquesa de sòls, microclimes i varietats, que dona lloc a vins diversos, expressius i singulars.
Un dels grans èxits de la DO Catalunya ha estat guanyar-se la confiança sostinguda dels consumidors, tant a nivell intern com internacional. La seva capacitat per oferir vins honestos, amb personalitat i amb una excel·lent relació qualitat/preu, l’ha posicionada com una de les denominacions amb més presència als punts de venda. Els vins amb DO Catalunya han sabut adaptar-se a les noves formes de consum, tot mantenint la seva essència i garantint la traçabilitat, la qualitat i l’origen. Aquest tocar de peus a terra que caracteritza la DO Catalunya li permet percebre amb rapidesa les noves tendències i adaptar-s'hi amb agilitat. Un exemple clar d'aquesta capacitat és la creació de dos distintius pioners en els darrers anys: Catalunya Vinyeró i Barcelona Sustainable Catalunya. El primer reconeix la feina dels elaboradors que cultiven vinya pròpia dins el territori català, una característica que cada cop més consumidors tenen en compte: "Qui vetlla per les seves vinyes, però també assumeix tots processos fins que encetem una ampolla de vi mostra tenir un compromís ferm amb el seu producte, amb el seu entorn i paisatge i amb el seu públic", defensa el president de la DO Catalunya, Xavier Pié.
El segon, en canvi, posa l’accent en el compromís amb el medi ambient i en la lluita contra l'emergència climàtica. Els vins de la DO Catalunya que gaudeixen d'aquesta distinció s'han compromès en reduir un 50% les emissions anuals de CO₂ abans del 2030, prenent com a referència l'any 2008 i en produir almenys un 35% d'energia renovable pròpia abans del 2030. També s'han compromès en arribar a la neutralitat climàtica abans de 2050.
Malgrat els efectes acumulats de la sequera en els darrers exercicis i els canvis profunds en el consum de vi, la DO ha sabut resistir i adaptar-se, mantenint més del 50% del vi tranquil català embotellat amb Denominació d’Origen. Aquesta xifra parla no només de volum, sinó de la confiança dipositada pels elaboradors i del paper estratègic que representa per a l’economia i la cultura vitivinícola del país.
Baixa graduació
Un altre exemple de la capacitat de la DO Catalunya per adaptar-se a les noves realitats socials és que el seu reglament ja incorpora, de manera pionera, la possibilitat d’elaborar vins de baixa graduació alcohòlica. Aquesta possibilitat ha permès anticipar-se a les tendències globals de salut i nous estils de vida que cada cop comparteixen més persones. I és que, durant aquests 25 anys, la DO Catalunya s'ha consolidat, però també ha posat les bases per encarar el futur i, en definitiva, per seguir evolucionant.
En aquest sentit, també s’està treballant en noves modificacions per fer front als efectes del canvi climàtic, a l’escassetat hídrica i a l’evolució del consumidor. Amb una visió oberta i dinàmica, la DO es prepara per seguir sent una eina útil, innovadora i inclusiva per als propers 25 anys.