Contingut Patrocinat

Barcelona Sustainable Catalunya, la nova distinció de la DO Catalunya

El consumidor tindrà una major garantia del compromís mediambiental del vi

Redacció
3 min
Una ampolla de vi amb la distinció Barcelona Sustainable Barcelona

La Denominació d’Origen (DO) Catalunya ha fet un nou pas endavant en el seu compromís mediambiental amb la incorporació d'una nova distinció: Barcelona Sustainable Catalunya. Es tracta d'una iniciativa pionera que vol contribuir a la preservació del territori i el desenvolupament sostenible. Aquesta distinció mediambiental permetrà a la DO Catalunya donar les màximes garanties als consumidors perquè sàpiguen com és el producte que tenen a les seves mans. La nova distinció ajudarà a destacar i a reforçar el paper que juguen els cellers de tot el país com a preservadors de l’entorn. En la lluita contra la crisi climàtica tots els actors són necessaris i els agricultors hi juguen un paper cabdal. Barcelona Sustainable Catalunya serà també un reconeixement al compromís que tenen molts viticultors que són capdavanters en iniciatives sostenibles. 

La nova distinció busca un compromís amb el consumidor aprofundint en la sostenibilitat dels cellers i la neutralitat climàtica a mitjà termini. Per optar a la distinció, els cellers han de disposar de la verificació de càlcul de la petjada de carboni d’acord amb la norma ISO 14.064-1, que és el sistema de control per calcular les emissions de gasos que provoquen l'efecte hivernacle. Els compromisos són:

  • Reduir progressivament les emissions anuals CO₂ per arribar a, o fins i tot superar, una reducció del 50% l’any 2030, respecte a l’any base 2008
  • Assolir un percentatge d’energia renovable autoproduïda de com a mínim el 35% l’any 2030
  • Arribar a la neutralitat climàtica (zero emissions netes de CO₂) dels cellers de la DO Catalunya l’any 2050

A Catalunya, i arreu del món, ja existeixen empreses que han assumit aquest compromís amb la sostenibilitat. Incloure-hi també el sector del vi és un nou pas endavant d'aquesta aposta decidida per la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic. Alguna de les accions que s’implementen són la millora de l’eficiència energètica de les seves instal·lacions, implantar energies renovables a la seva cadena de producció o, per exemple, electrificar la seva flota de vehicles. 

Detall de la distinció mediambiental

Clara i senzilla

Ja són molts els consumidors que busquen garanties que el vi que tenen a les seves mans sigui sostenible, però sovint la informació que es dona és massa complexa i de difícil interpretació. La distinció Barcelona Sustainable Catalunya ajuda a identificar el compromís mediambiental, i ofereix aquestes garanties de sostenibilitat d’una forma clara i senzilla. 

El president de la DO Catalunya, Xavier Pié, considera que “amb la iniciativa pionera del Barcelona Sustainable Catalunya, la DO Catalunya busca dues coses: per una banda, incentivar als cellers en la reducció d’emissions de CO₂, lluitar contra el canvi climàtic i fer front a l’emergència climàtica que vivim. Per altra banda, la distinció Barcelona Sustainable Catalunya proporciona al consumidor una eina que li permet identificar els vins de les empreses que estan fent un esforç en matèria de sostenibilitat, certificant que aquesta referència vinícola que té entre mans és sostenible”.

En el context actual d’emergència climàtica és molt important que els diferents sectors econòmics i de consum, com l’agricultura o l’elaboració del vi, siguin cada cop més eficients i que sàpiguen utilitzar la tecnologia existent per ser més sostenibles. A més, l’eficiència lligada a l’estalvi de recursos contribuirà a millorar també la rendibilitat econòmica de les explotacions vitivinícoles.

La sequera que estem patint comporta un estrès hídric a les vinyes i, davant d’aquesta emergència, fa temps que els cellers i viticultors investiguen com fer front a aquest nou escenari que està provocant la crisi climàtica. Algunes solucions es troben en la modificació dels marcs de plantació (més espai disponible per cada cep), en el maneig de la part aèria de la planta (canòpia més pròxima al sòl i de menor superfície), en la selecció de peus i varietats més resistents al dèficit hídric, o en el manteniment adequat de cobertes vegetals entre cultiu, entre altres. 

La DO Catalunya també recorda al consumidor que adquirir vins de proximitat i de km0 també ajuda a reduir la petjada de carboni.

Patrocinat per:
stats