Repressió a Síria
Especials 22/02/2012

Una periodista nord-americana i un fotògraf francès moren a Homs i 27 activistes són assassinats a Idlib en raids de l'exèrcit

L'exèrcit ha atacat l'improvisat centre de premsa de l'oposició. A la província del nord s'ha fet una operació d'atemptats selectius contra joves rebels

Ara
2 min
Marie Colvin / REUTERS

BarcelonaDos periodistes occidentals han mort aquest dimecres a Homs, prop de la frontera libanesa, blanc d'atacs amb artilleria pesant des de fa gairebé tres setmanes. L'activista Omar Shakir ha explicat que Marie Colvin, periodista nord-americana del 'Sunday Times', i el francès Remi Ochlik, fotògraf de 'Paris Match', de 29 anys, han mort quan l'exèrcit ha atacat l'improvisat centre de premsa que havia organitzat l'oposició. Colvin és una veterana corresponsal de guerra que ja havia patit un greu atac a Sri Lanka, on va pedre un ull. Ochlik havia guanyat aquest any el World Press Photo per la seva feina a Líbia.

El dia abans de morir, Colvin havia fet una crònica per a la BBC en què descrivia escenes dantesques. "Sóc en un apartament que s'ha convertit en una clínica: he vist un bebè de tres anys ferit al coll que s'ha dessagnat fins morir", explicava. "No es pot entendre com la comunitat internacional no fa res, sobretot després de les promeses de no deixar repetir una altra Srebrenica", recordava en referència a la massacre a la ciutat bosniana.

Quatre professionals més han estat ferits: Paul Conroy, fotògraf que treballava amb Colvin, i la periodista Edith Bouvier, de 'Le Figaro', apareixen en un vídeo penjat avui a YouTube amb ferides a les cames. Els veïns de barris rebels, com Baba Amr, fa dies que alerten del perill d'un assalt per terra, davant l'acumulació de tropes al voltant del districte. Les mateixes fonts opositores asseguren que els militars de l'Exèrcit Sirià Lliure, desertors que s'han passat al bàndol de la revolta, estan assistint la població, que s'enfronta a una greu crisi humanitària per la manca d'aliments i subministraments sanitaris.

L'exèrcit i les milícies lleials al president sirià Baixar al-Assad han assassinat almenys 27 homes joves en assalts a la província d'Idlib, al nord del país. Tots han estat morts de trets al cap o al pit a casa seva o als carrers de les ciutats d'Idita, Iblin i Balshon, denuncien fonts de l'oposició.

El règim s'ha negat a respondre a la petició del Comitè Internacional de la Creu Roja d'una treva humanitària de dues hores al dia per garantir l'evacuació dels ferits i l'arribada de productes bàsics a la població.

stats